Zweedse EU-minister Cecilia Malmström over de maalstroom van het Voorzitterschap
De Zweden zijn klaar voor het Voorzitterschap
Vandaag neemt Zweden het Voorzitterschap van de EU i over. Zweden staat aan de vooravond van een zestal opwindende maanden. Hoe kan Europa uit de klauwen van de ernstige financiële en economische crisis worden gered? Hoe kan de werkloosheid worden bestreden? Hoe kan een nieuwe internationale overeenkomst worden bereikt voor de aanpak van de klimaatverandering? Dat zijn een aantal prioriteiten van het Voorzitterschap. Wij spraken met de Zweedse minister voor Europese Zaken, Cecilia Malmström i.
Tijdens ons gesprek vertelde Malmström ons dat "wij de ernstigste financiële crisis in moderne tijden meemaken en dat de werkloosheid in de EU deze herfst naar verwachting zal toenemen. Tezelfdertijd staan wij voor de grootste uitdaging van onze tijd: de klimaatverandering voorkomen. Dit zijn kwesties die ons allemaal zullen beïnvloeden. Hier zien wij dat de behoefte aan een goed werkende Europese samenwerking zelden belangrijker is geweest."
Zij ging verder: "Het Zweeds Voorzitterschap hoopt daarom het werk voort te kunnen zetten om de negatieve invloeden van de economische crisis op de groei en de werkgelegenheid te bestrijden. Tezelfdertijd willen wij dat de EU de klimaatagenda naar voren blijft schuiven. Wij hopen op een nieuwe internationale klimaatovereenkomst in december op de VN-Top in Kopenhagen."
Malmström was lid van het Europees Parlement i voor de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa fractie van 1999 tot 2006. Zij werd EU-minister na de verkiezingen in Zweden in 2006 toen een centrum-rechtse coalitie, de 'Alliantie voor Zweden', de Sociale Democratische Partij ten val bracht.
Zweden
-
-Bevolking: 9 miljoen
-
-Hoofdstad: Stockholm
-
-Oppervlakte: 450.000 km², qua grootte het derde land in West-Europa
-
-Hemelsbreed van Noord naar Zuid: 1574 km
-
-Munteenheid: Zweedse Kroon
-
-Daglicht in Stockholm: in januari 6 uur en in juli 18 uur
-
-Premier : Fredrik Reinfeldt i (sinds 2006)
-
-Staatshoofd: Koning Carl Gustaf XVI
-
-Lid van de EU sinds 1 januari 1995
Malström zegt dat zij van haar huidige rol geniet maar zegt ook: "natuurlijk mis ik veel van mijn vrienden en collega's in het Europees Parlement, evenals het gevoel om als lid van het Europese Parlement altijd in het centrum van het Europese debat te staan. In menig opzicht gaat mijn werk over dezelfde vragen, maar gezien vanuit een lichtelijk ander gezichtspunt. Als parlementslid heb je - samen met het wetgevende werk - een belangrijke rol als opiniemaker. Het is moeilijker om deze rol als minister te hebben."
Zweden heeft sinds de toetreding tot de EU in 1995 als eurosceptisch land te boek gestaan. De opkomst bij de Europese Verkiezingen in juni was echter hoger dan ooit te voren: 45.53% van de Zweden ging naar de stembus. Malmström geeft als verklaring dat "opinieonderzoeken aantonen dat steeds meer Zweden zich met de EU en het Zweeds lidmaatschap op hun gemak voelen".
Malmström: "Ik geloof dat de duidelijke bereidheid van de Zweedse overheid om een actief deel van de kern van de EU te vormen en mijn eigen werk om de kennis over de EU te versterken door bezoeken aan bedrijven en scholen, en vergaderingen met lokale en regionale politici in het hele land en overleg met de burgermaatschappij over huidige EU-kwesties, resultaten hebben opgeleverd. Het is onnodig om te zeggen dat deze vergrootte belangstelling ons ook sterker maakt voor het Zweeds Voorzitterschap."
Om de zes maanden wordt het Voorzitterschap van de EU aan een lidstaat toegekend. Dit betekent dat dit land de vergaderingen van de Raad van ministers voorzit en verantwoordelijk is voor de voortgang van belangrijke Europese kwesties. in 2010 zijn achtereenvolgens Spanje (januari-juni) en België (juli-december) Voorzitter van de EU.