Tweede Kamer akkoord met wijziging Kieswet

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 3 juni 2009.

3 juni 2009, wetsvoorstel – Identificatieplicht. Zelf weten waar je stemt. Een stempas. Allemaal zaken die aan de orde komen in een wetsvoorstel van staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken). De Kamer gaat akkoord met de voorgestelde wijzigingen van de Kieswet.

Stemmen met een stempas in een stembureau naar eigen keuze. De Kamer stemt in met het wetsvoorstel dat dat mogelijk maakt in alle gemeenten. Tot nu kon het slechts in ongeveer 75% van de gemeenten. Bij landelijke en Europese verkiezingen moet het ook mogelijk zijn in andere gemeenten te stemmen, menen vrijwel alle woordvoerders. Maar Bijleveld wijst erop dat het stemmen met papier en potlood dat erg ingewikkeld maakt.

Stempas

Wie vlak voor de verkiezingen zijn stempas kwijtraakt, heeft pech. Want als het aan staatssecretaris Bijleveld ligt, kunnen mensen de laatste twee dagen voor de verkiezingen geen nieuwe pas meer aanvragen. Maar volgens Schinkelshoek (CDA) moet het mogelijk zijn om nog de dag voor de verkiezingen een nieuwe pas te bemachtigen. Bijleveld is daar niet erg enthousiast over. Zij wijst op de problemen die grote gemeenten hiermee kunnen hebben en wil graag een eenduidig landelijk beleid.

Identificatieplicht

"Het klinkt bureaucratisch, maar het is nodig". Schinkelshoek, Kalma (PvdA) en Griffith (VVD) doelen op de identificatieplicht. Die plicht gaat ook gelden bij stemmen bij volmacht. Wel wil Griffith meer duidelijkheid over de verschillende soorten volmachten. SP'er Van Raak: als wij de identificatieplicht verbinden aan het kiesrecht, moet de regering ervoor zorgen dat iedereen een ID-kaart heeft. Maar Bijleveld vindt dit net als PVV'er Brinkman een verantwoordelijkheid van de individuele kiezer.

Gehandicapten

Dat minstens 25% van de stembureaus toegankelijk moet zijn voor gehandicapten ontlokt Schinkelshoek het predicaat "hulde"! Een opmaat naar meer, meent hij. Maar om te voorkomen dat gehandicapten grote afstanden moeten afleggen, moet er volgens hem ook een afstandscriterium bij. Staatssecretaris Bijleveld wijst erop dat dit nogal wat administratieve rompslomp oplevert. Het lijkt haar dat stemmen met potlood en papier het gemakkelijk maakt om geschikte stemlocaties te vinden.

De Kamer stemt op 9 juni over het wetsvoorstel.