Aftellen tot de verkiezingen: vier verkiezingsdagen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 28 mei 2009, 15:59.

Aftellen tot de verkiezingen: vier

De Europeanen zullen volgende week gezamenlijk een nieuw Parlement kiezen en alle gekozen leden zullen dezelfde status genieten. De verkiezingen zelf worden echter door de EU-lidstaten afzonderlijk georganiseerd in overeenstemming met de kieswet en stemtradities in het land. Dit betekent ook dat de verkiezingsdag per land verschilt.

Er zijn vier dagen waarop wordt gestemd. In Tsjechië en Italië worden de verkiezingen over twee dagen uitgesmeerd:

  • Op donderdag 4 juni bijten Nederland en het Verenigd Koninkrijk de spits af.
  • Op vrijdag 5 juni volgen Ierland en  Tsjechië (eerste dag).
  • Op zaterdag 6 juni is het de tweede verkiezingsdag in Tsjechië en op deze dag zijn de stembussen ook open in Cyprus, Italië (eerste dag), Letland,  Malta en Slowakije.
  • Op zondag 7 juni gaan de meeste Europeanen naar de stembus. Er zijn dan verkiezingen in  België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië (tweede dag), Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje en Zweden.

De resultaten van de verkiezing zullen worden aangekondigd op de website van het Europees Parlement i op zondagavond 7 juni na sluiting van de stembussen. Je kunt het verkiezingsnieuws ook volgen op Twitter. Klik daarvoor op de derde link.