Aftellen tot de verkiezingen: vijf grote wetten van de afgelopen vijf jaar

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 27 mei 2009, 16:03.

Aftellen tot de verkiezingen: vijf

De wetten die het Europees Parlement i aanneemt, hebben een grote invloed op het dagelijks leven van ongeveer 500 miljoen Europeanen. Sommige wetten worden onmiddellijk en direct gevoeld, andere wetten moeten eerst in nationale wetgeving worden omgezet. Hieronder volgt een overzicht van vijf belangrijke wetten die het Parlement de afgelopen vijf jaar aannam.

REACH: wetgeving voor chemische stoffen

REACH, een nieuwe wet voor chemische stoffen, moet de volksgezondheid en het milieu beschermen, zonder daarbij de Europese concurrentiekracht te beperken. Producenten moeten alle chemische stoffen die zij in hoeveelheden van meer dan één ton per jaar produceren of importeren, laten registreren. Ongeveer 30.000 stoffen moeten geregistreerd worden. Voor de gevaarlijkste stoffen moeten producenten plannen voor hun vervanging indienen, of als er geen alternatieven bestaan, onderzoeksplannen om die te ontwikkelen.

Passagiersrechten

Het Parlement nam nieuwe wetgeving aan die vervoerexploitanten verplicht om passagiers voor vertragingen en annuleringen behoorlijk te compenseren. Het Parlement zorgde ook voor duidelijke ticketprijzen bij het boeken van een vlucht. Passagiers zijn nu in staat om in één opslag exact te zien wat zij voor hun ticket moeten betalen: de prijzen moeten alle belastingen, lasten en toeslagen aan de prijs voor een basisticket toevoegen.

Vrij verkeer van diensten

De dienstenrichtlijn ruimt de obstakels voor een vrij verkeer van diensten en voor de vestiging van dienstverleners in andere lidstaten uit de weg. Lidstaten moeten met de oprichting van één enkel "contactpunt" de administratieve lasten verminderen, zodat dienstverleners niet meer met verschillende autoriteiten op nationaal, regionaal en lokaal niveau te maken hoeven te hebben.

Aanpak klimaatverandering

Het klimaatpakket dat het EP in december 2008 heeft aangenomen, moet ervoor zorgen dat de drie grote klimaatdoelstellingen worden gehaald: vermindering van broeikasgassen met 20%, 20% meer energie-efficiëntie en een aandeel van 20 % hernieuwbare energie in de totale EU energieconsumptie tegen 2020.

Goedkoper mobiel bellen in het buitenland (roaming)

Het Europees Parlement nam wetgeving aan om een maximumtarief in te voeren voor het bellen en ontvangen van gesprekken en berichten op de gsm in het buitenland. Hiermee zal er een einde komen aan de hoge telefoonrekening die na de vakantie bij thuiskomst vaak werd gevonden.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de activiteiten van het Parlement tussen 2004 en 2009, Veel meer voorbeelden van wetgeving van het Parlement vind je via de eerste onderstaande link.

Wat zou jouw selectie van vijf grote dingen zijn die het Parlement in deze zittingsperiode heeft bereikt? Debatteer mee op de verkiezingswebsite! Klik hiervoor op de tweede link.