GroenLinks: Riga-gemeenteraad verbiedt Baltic Pride

Met dank overgenomen van COC Nederland (COC), gepubliceerd op donderdag 14 mei 2009.

De gemeenteraad van de Letse hoofdstad Riga heeft de Pride-demonstratie van zaterdag 16 mei a.s. verboden. De Baltic Pride zou voor het eerst als gezamenlijke manifestatie van de Baltische landen Estland, Letland en Litouwen worden gehouden.

Dat weerhoudt GroenLinks i-Kamerlid Mathieu Heemelaar i en Amsterdamse raadsleden niet om naar Riga af te reizen. De Letste holebi/transgenderorganisatie Mozaika vecht de beslissing van de gemeenteraad aan.

Een week geleden nog besloot het stadsbestuur van Riga om juist wel toestemming te geven voor het houden van de Baltic Pride. Vlak voor de Baltic Pride wordt die beslissing nu door de gemeenteraad doorkruist.

De gemeenteraad baseert het verbod dat nu uitgevaardigd is op een bepaling in de Letse Grondwet waarin het recht om te demomstreren ingeperkt wordt 'ter bescherming van de gezondheid en de openbare zeden'. Bovendien zijn steden wettelijk verplicht om 'dronkenschap en zedeloosheid' te bestrijden.

Mozaika beschouwt het verbod van de gemeenteraad echter als politiek gemotiveerd en onwettig. Mozaika zal het verbod daarom aanvechten bij de bestuursrechter.

’Compleet belachelijk’, dat vindt GroenLinks-Kamerlid Mathieu Heemelaar, die zelf naar Riga afreist om de holebi’s en transgenders in Letland een hart onder de riem te steken, van het verbod op de Baltic Pride. ’Ik ben nu nog vastberadener om erbij te zijn, als homo en als Nederlands politicus voel ik mij solidair met de homo-gemeenschap in Letland’.

Volgens Heemelaar is het verbod in strijd met de mensenrechten en daarom heeft hij minister Plasterk i verzocht druk uit te oefenen op de regering in Letland en op te komen voor de rechten van de Letse homo's.

‘Dat er in Letland toevallig geen songfestival wordt gehouden, wil niet zeggen dat de Letse homo's aan hun lot overgelaten moeten worden’, zegt Mathieu Heemelaar.

De Amsterdamse gemeenteraadsleden Robert Flos (VVD i) en Jeanine van Pinxteren (GroenLinks) zijn eveneens naar de Letse hoofdstaf gereisd om steun te betuigen aan de Baltic Pride. Zij doen dat in het kader van de samenwerking van de gemeente Amsterdam met Riga. De raadsleden zullen ook deelnemen aan politieke discussies, ontmoetingen hebben met raadsleden van Riga, vertegenwoordigers van Mozaika en van het Lets Centrum voor Mensenrechten.

Michael Cashman i, voorzitter van de Intergroup on Gay and Lesbian Rights van het Europees Parlement i, heeft fel geprotesteerd tegen het besluit van Riga om de Baltic Pride te verbieden.

De SP organiseert op 16 mei a.s. in Amsterdam een solidariteitsbijeenkomst voor de deelnemers aan de Baltic Pride. Via een live-verbinding kunnen de ontwikkelingen die dag op de voet gevolgd worden.

Naast een verbod op de Baltic Pride in Riga dreigen ook de Gay Prides in Moskou en de Oekraïne verboden te worden.

Zie ook:

SP Solidariteitsmanifestatie met Baltic Pride