'Referendum over eventuele toetreding Turkije tot EU'

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2009.

“Ook in de discussie over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie praat iedereen over de hoofden van de mensen heen.” Dat zei SP-lijstaanvoerder Dennis de Jong donderdagavond tijdens het Europese lijsttrekkersdebat van het programma Pauw & Witteman. “Dit Turkije kan niet worden toegelaten tot de EU. En als straks de regering denkt dat aan alle voorwaarden voor toetreding is voldaan, moet het een referendum uitschrijven zodat de bevolking zich kan uitspreken. Dan laat je zien dat je de mensen serieus neemt.”

De lijsttrekkers van alle belangrijke partijen waren uitgenodigd om de kijker duidelijk te maken waar de partijen voor staan. Minder Brussel, dat was de kern van het betoog van Dennis de Jong. En daarmee onderscheidde hij zich duidelijk van vrijwel alle andere partijen, die vanuit Brussel vooral veel goeds verwachten. “Zij miskennen het neoliberale karakter van Brussel,” zei De Jong. “De grote bedrijven hebben veel te veel macht, met hun 12.000 lobbyisten.” 

De Jong ontkende in het debat dat er desinteresse is bij het volk, als het om Europa gaat: “Mensen hebben wel degelijk een mening over Europa. Bij het referendum in 2005 zei 61,6% van de bevolking nee tegen de Europese Grondwet. Maar in de achterkamers is een nieuw verdrag in elkaar getimmerd, dat vrijwel hetzelfde is. Vervolgens kwam er geen nieuw referendum. De mensen voelen daarom zich belazerd.”