Othmar Karas over toezicht op banken en crisisbeheer

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 12 mei 2009, 12:44.

Vóór de financiële crisis ijverde het Parlement al voor een strakkere regelgeving in de financiële sector. De Oostenrijkse christendemocraat Othmar Karas stelde een verslag op over de herziening van de kapitaalvereistenrichtlijn. De nieuwe richtlijn heeft als doel om het vertrouwen in banken te herstellen door de huidige toezichtstructuur te wijzigen. Volgens Karas heeft de crisis de zwakheden in het toezicht van de EU op de banksector blootgelegd. Wij spraken hem.

Welke gevolgen zal uw verslag voor burgers hebben?

De financiële crisis heeft niet alleen de economie en de financiële markten beïnvloed: zij heeft gevolgen voor alle burgers. Deze richtlijn zal de Europese Unie helpen om te vermijden dat een dergelijke situatie zich ooit weer kan voordoen. Met mijn verslag toont het Europees Parlement opnieuw zijn voortrekkersrol in deze discussie aan. Wij geven het juiste signaal af in aanloop naar de Europese verkiezingen door effectieve en efficiënte Europese antwoorden te geven, regelgeving over de financiële markten te vereenvoudigen, meer zekerheid tot stand te brengen en de financiële markt duidelijk te ontwikkelen als reactie op de financiële crisis. Wij profiteren allen van een efficiënt en goed werkend financieel marktsysteem.

Kunt u als voormalig manager en met ervaring in het bankwezen en de verzekeringssector, zeggen dat dit verslag "net op tijd" komt of was het eerder "hoog tijd?"

Het Europees Parlement heeft jarenlang gevraagd om een verdere ontwikkeling van de regelgeving van de financiële markten. Helaas moest de financiële crisis gebeuren om ons in staat te stellen  te beginnen om aan echte en duurzame ontwikkelingen te werken. Ik kijk echter meer naar de toekomst dan naar het verleden. Ik ben blij dat wij nu de kans hebben om een efficiënter kader te ontwerpen, voortbouwend op wat wij al hebben.

Zou je met uw verslag en dat over de ratingbureaus kunnen zeggen dat het Europees Parlement en de Europese instellingen al het mogelijke hebben gedaan als antwoord op de financiële crisis?

Met onze twee verslagen hebben wij een eerste en snel antwoord gegeven. Maar dit was slechts de eerste stap. Wij hebben een sterk en overtuigend Europees antwoord ontworpen dat als model voor een wereldwijde oplossing kan dienen en dit is waar wij naar streven. Maar verdere stappen moeten volgen. Nieuwe regels over toezicht op de financiële markt, beperkingen op de grote blootstelling van banken, nauwere controle op securisatie (het doorverkopen van leningen) en op de kwaliteit van het kapitaal van bankinstellingen zijn ontworpen om de stabiliteit op het financiële systeem te versterken. Dit kan en zal echter niet ons laatste woord zijn. Na de Europese verkiezingen zullen wij onmiddellijk ons werk hervatten. Wij hebben behoefte aan een meer ambitieus geïntegreerd Europees toezichtsysteem, nieuwe regels voor hedgefondsen en andere alternatieve investeringen, om slechts een paar van de kwesties te noemen die binnenkort aan de orde zullen komen.

Er werd onlangs ook wetgeving aangenomen over toezicht op ratingbureaus. Klik op onderstaande link voor het interview met rapporteur Gauzès.