Europees Parlement veroordeelt onderdrukking in Moldavië

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 7 mei 2009, 16:39.

Hertelling van de stemmen ©BELGA_EPA_DUMITRU DORU

De leden die eind april een onderzoeksreis naar Moldavië maakten, hebben aangegeven dat de mensenrechten, de werking van de rechtsstaat en Europese conventies ernstig zijn geschonden in de periode na de verkiezingen van 5 april. Het Parlement nam vandaag een resolutie aan over de situatie in het land. Tezelfdertijd is er in Praag een bijeenkomst met vertegenwoordigers van Moldavië en vijf andere Oost-Europese landen voor de start van een initiatief om nauwere betrekkingen aan te gaan.

De delegatie van vier parlementsleden van verschillende fracties naar Moldavië volgde op de berichten uit het land van schendingen van mensenrechten na de verkiezingen. Na terugkomst stelde de delegatie een verslag op (zie eerste link) waarin melding wordt gemaakt dat de overheid op een gewelddadige en disproportionele manier op de publieke protesten heeft gereageerd. De afranselingen en onterechte hechtenis van burgers door ongeïdentificeerde politiediensten leken niet gericht op het vreedzaam oplossen van de situatie maar waren weloverwogen handelingen van onderdrukking.

Om de politieke instabiliteit in het armste land van Europa aan te pakken, stelt het verslag dat er behoefte is aan een sterker engagement van de EU in het land door middel van het nabuurschapbeleid en het Oostelijk Partnerschapbeleid.

Moldavië in cijfers

  • Grootte: 33,843 km2
  • Bevolkingsaantal: 4,3 miljoen (2008)
  • Hoofdstad: Chi?in?u
  • Onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991
  • Grenst aan Roemenië en Oekraïne
  • Bruto Binnenlands Product per inwoner: $3,173 (ter vergelijking in de EU: $33,400)

Op 23 april werd in het Parlement een debat over de situatie in Moldavië gehouden. De resolutie werd vandaag aangenomen.

Top over het Oostelijk Partnerschap

Vandaag gaat het Oostelijk Partnerschap officieel van start met een top in Praag. Het Oostelijk Partnerschap betreft de betrekkingen tussen de EU en Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland.

Doel van het partnerschap is om de politieke en economische betrekkingen te verdiepen, te zorgen voor een zekerder energietoevoer, mobiliteit te vergroten en de prodemocratische en marktgerichte hervormingen in partnerlanden een extra impuls te geven.

Daarnaast heeft het Parlement gisteren de Euronest parlementaire vergadering officieel goedgekeurd. Euronest is bedoeld als de parlementaire dimensie van het Partnerschap. De 120 leden (60 leden uit de EU-lidstaten en 60 uit de zes voormalige Sovjetrepublieken zullen naar verwachting voor het eerst bijeenkomen in de herfst.