Republiek Moldavië: Europees Parlement veroordeelt ernstige mensenrechtenschendingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 7 mei 2009, 15:17.

Europarlementsleden i veroordelen met klem het op grote schaal lastigvallen van burgers, de ernstige schendingen van de mensenrechten en alle andere illegale acties door de Moldavische regering na de parlementsverkiezingen. Ze roepen op een speciaal onderzoek in te stellen naar de gevallen van degenen die zijn overleden tijdens de demonstraties en dringen er bij de Raad op aan, om het zenden van een rechtsstaatmissie te overwegen.

Het Parlement bevestigt zijn toezegging een betekenisvolle en doelgerichte dialoog te willen onderhouden met de Republiek Moldavië, maar vindt het zeer belangrijk dat er strenge bepalingen worden ingevoerd met betrekking tot de rechtsstaat en de eerbiediging van de mensenrechten.

De Commissie i, de Raad i en de lidstaten i moeten het Europees Nabuurschapsbeleid en vooral het Oostelijke partnerschap ten volle benutten om een grotere stabiliteit, beter bestuur en evenwichtige economische ontwikkeling in de Republiek Moldavië en andere landen aan de oostgrens van de EU te bevorderen.

Europarlementsleden zijn ervan overtuigd dat de EU, wil ze haar geloofwaardigheid bij de burgers van de Republiek Moldavië niet verliezen, op een proactieve, diepgaande en omvattende manier betrokken moet zijn bij het beheer van de huidige situatie. Ze dringen er bij de Raad op aan om te overwegen om een rechtsstaatmissie naar de Republiek Moldavië te zenden, om de rechtshandhavingsautoriteiten bij te staan in hun hervormingsproces, met name op het vlak van politie en justitie.

Ze roepen op een speciaal onderzoek in te stellen naar de gevallen van degenen die zijn overleden in de nasleep van de verkiezingen, naar alle vermoedelijke gevallen van verkrachting en mishandeling tijdens de opsluiting, en naar door politieke motieven ingegeven aanhoudingen, zoals die van Anatol Matasaru en Gabriel Stati. Ze dringen er bij de Moldavische autoriteiten op aan onmiddellijk een einde te maken aan alle illegale aanhoudingen.

Het Parlement veroordeelt de intimidatiecampagne door de Moldavische autoriteiten tegen journalisten, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en de oppositiepartijen, en met name de arrestaties en uitwijzingen van journalisten, het afsluiten van de toegang tot websites en televisiezenders, het uitzenden van propaganda op openbare zenders en het niet toelaten van vertegenwoordigers van de oppositie tot de openbare media.

Geen bewijzen voor betrokkenheid EU-lidstaat

Er zijn geen ernstige aanwijzingen of bewijzen aan het licht gekomen op grond waarvan een EU-lidstaat ervan zou kunnen worden beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de gewelddadige gebeurtenissen van de afgelopen weken, zeggen Europarlementsleden. Ze vragen onmiddellijk substantieel bewijs van de aantijgingen van de Moldavische regering met betrekking tot de vermeend criminele acties van de demonstranten en de betrokkenheid van buitenlandse regeringen.

Meer betrokkenheid van de EU noodzakelijk

De Europese Unie i moet alles doen wat in haar macht ligt om de bevolking van de Republiek Moldavië een werkelijk Europese toekomst te bieden, zeggen Europarlementsleden. Politieke groeperingen in de Republiek Moldavië en de partners van het land mogen geen misbruik maken van de instabiele situatie om Moldavië van het pad naar de Europese toekomst af te brengen.

Het Parlement verzoekt de Commissie een gedetailleerd verslag in te dienen over het gebruik van alle Europese middelen in de Republiek Moldavië, met specifieke nadruk op de middelen toegewezen voor goed bestuur en democratische ontwikkeling. Het dringt er bij de Raad en de Commissie op aan de missie van de speciale vertegenwoordiger van de EU bij de Republiek Moldavië te versterken.

Procedure: Gezamenlijke ontwerpresolutie / Debat: 23 april 2009 / Stemming: 7 mei 2009 / Ontwerpresolutie aangenomen (467-27-18)