Europees Parlement breidt toepassingsgebied uit voor Fonds voor aanpassing aan de globalisering

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 6 mei 2009, 17:50.

Het Europees Parlement i heeft een met de Raad in eerste lezing bereikt akkoord aangenomen om het toepassingsgebied van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering i (EGF) tijdelijk uit te breiden. Doel van het akkoord is om steun te bieden aan mensen die hun baan hebben verloren als rechtstreeks gevolg van de mondiale financiële en economische crisis.

Rechtstreeks verband met de financiële en economische crisis

Lidstaten die een bijdrage van het (EGF) aanvragen, moeten aantonen dat er een rechtstreeks verband is tussen de gedwongen ontslagen en de financiële en economische crisis. De uitzondering op het normale doel van het EGF is van toepassing op alle aanvragen die vóór 31 december 2011 worden ingediend.

"Het zwakke punt van het Fonds was tot nu toe dat de mogelijkheden ervan niet ten volle konden worden benut, gezien de strenge interventiecriteria. Als gevolg daarvan konden tot midden 2008 slechts 15.000 werknemers worden ondersteund met een gemiddeld steunbedrag van 4.500 euro", stelde het verslag van rapporteur Gabriele STAUNER (EVP-ED, DE). Daarom heeft de nu aangenomen gewijzigde verordening het criterium voor steunverlening van 1000 gedwongen ontslagen naar 500 teruggebracht.

Het bedrag van co-financiering door het EGF mag niet hoger zijn dan 50 %. Voor aanvragen die vóór 31 december 2011 zijn ingediend, mag het bedrag niet hoger zijn dan 65% van de kosten.

Achtergrond

Het doel van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering is te reageren ter ondersteuning van werknemers die ontslagen worden als gevolg van de globalisering. Het Fonds beschikt over een jaarlijks budget van maximaal 500 miljoen euro en wordt aangewend voor de ondersteuning van actieve werkgelegenheidsmaatregelen, bijvoorbeeld in de vorm van nascholing of mobiliteitstoeslagen.

Procedure: Medebeslissing, eerste lezing / Debat: 5 mei 2009 / Stemming: 6 mei 2009 / Verslag aangenomen (538-35-37)