Europees Parlement vergadert over telecompakket en werkgelegenheid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 6 mei 2009, 13:10.

Op dinsdag stonden twee belangrijke debatten op de agenda: over de toekomstige regelgeving rond elektronische communicatie en over werkgelegenheid en de sociale agenda in het licht van de financiële crisis. Het Parlement i besloot om de verkoop van praktisch alle zeehondenproducten te verbieden, debatteerde over de aanstaande vergadering van de regeringsleiders en stelde de Commissie i vragen over de opheffing van het verbod op het mengen van witte en rode wijn voor de productie van roséwijn.

Leden debatteren over het telecompakket

De leden hielden een gezamenlijk debat over vier verslagen over elektronische communicatie.

Malcolm Harbour, een Brits lid van de Europese Volkspartij en Europese Democraten i (EVP-ED), verantwoordelijk voor privacybescherming en consumentenbescherming, benadrukte dat deze hervorming "op geen enkele wijze restrictief is" en "macht zal geven aan consumenten". Lees ook ons interview met Harbour via onderstaande link.

De Franse sociaaldemocrate Catherine Trautmann stelde een verslag op over netwerken en diensten waarin "het bieden van betere diensten en betere prijzen aan de consumenten" centraal staat.

Een Spaanse collega van dezelfde fractie, Francisca Pleguezuelos, stelde het verslag over frequentiebanden voor mobiele communicatie op. "Wij zouden niet moeten vergeten dat in de EU elektronische communicatie goed is voor een omzet van 300 miljard euro per jaar", zei zij.

Het ander Spaanse parlementslid i, Pilar del Castillo (EVP-ED), vestigde haar hoop voor de uitweg uit de crisis op de sector: "Als er één industrie is die ons uit deze economische crisis kan helpen, dan is het de industrie van de informatie- en communicatietechnologie". Zij was verantwoordelijk voor een verslag over regelgevende instanties voor elektronische communicatie.

Werkgelegenheid en sociale agenda

De komende vergadering van de Raad i van regeringsleiders over werkgelegenheid en de sociale agenda waren vervolgens onderwerp van debat.

Het Duitse parlementslid Gabriele Stauner (EVP-ED), verantwoordelijk voor een verslag over het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering i, verklaarde dat tot 2012 het Fonds zich zal oriënteren op het helpen van werkloze arbeiders.

Haar Portugese fractiegenoot José Albino Silva Peneda, die een verslag over de vernieuwde sociale agenda opstelde, vond dat "de crisis niet kan worden gebruikt als een excuus om onze sociale beschermingsniveaus te verlagen".

Jean Lambert, een Brits lid van De Groenen i, presenteerde tot slot haar verslag over inclusie van personen die van de arbeidsmarkt zijn uitgesloten.

Tijdens het debat, betreurden sommige leden het gebrek aan financiële middelen op EU-niveau om de werkloosheid en armoede in de EU aan te pakken.

Witte wijn + rode wijn = roséwijn?

Laat in de avond stond roséwijn op de agenda met twee mondelinge vragen aan de Commissie over het opheffen van het verbod om witte en rode wijn te mengen voor de productie van roséwijn. De leden vrezen dat dit tot oneerlijke concurrentie zou kunnen leiden voor de producenten van traditionele roséwijnen (waarbij de schillen van de rode druiven sneller uit het sap worden verwijderd) en vroegen de Commissie daarom om "het betwistte besluit uit te stellen".

Stemmingen op dinsdag

De leden besloten tot praktisch een totaalverbod op de handel van zeehondenproducten zoals bont. Zij besloten ook om het gebruik van dieren voor wetenschappelijke experimenten zoveel mogelijk te beperken. Het verslag over benzinedampterugwinning tijdens het tanken werd eveneens aangenomen. Voor meer informatie kun je onze artikelen over deze onderwerpen lezen via onderstaande links.