Consensus over cohesiebeleid, nu nog één strategie

Met dank overgenomen van Interprovinciaal Overleg (IPO), gepubliceerd op woensdag 15 april 2009.

Tussen de regeringspartijen CDA i en PvdA i en de oppositiepartijen SP i, VVD i en D66 i en minister Van der Hoeven i bestaat overeenstemming over het Europees Cohesiebeleid 2014-2020. Dit bleek dinsdag 14 april in het Algemeen Overleg over Regionale Ontwikkeling, waaraan alleen deze vijf partijen deelnamen.

Het cohesiebeleid, met als middel de Europese structuurfondsen i EFRO i en ESF i, moet zich richten op het vergroten van de welvaart in de armste regio's en de armste lidstaten i van de EU i, op het versterken van grensoverschrijdende samenwerking en op subsidiariteit. Het geld uit de structuurfondsen is bedoeld voor het realiseren van de Lissabondoelstellingen. Ten slotte is er een verband met het in voorbereiding zijnde Achtste Kaderprogramma voor Onderzoek en Ontwikkeling.

Vooral Ten Broeke i (VVD) hamerde op het tegengaan van het rondpompen van geld van Den Haag, via Brussel terug naar de regio's. Smeets i (PvdA) vroeg aandacht voor het bestrijden van de Europese regeldruk. Van Dijk i (CDA) riep de minister op zo snel mogelijk met IPO, VNG en de sociale partners in overleg te treden om - anders dan in het verleden - tot één Nederlands standpunt te komen en om dat uit te dragen.

De minister benadrukte dat structuurversterking alleen slaagt als provincies projecten indienen die hun sterktes versterken, die onderscheidend zijn. Ze meldde verder dat er op 12 en 13 november een conferentie zal worden gehouden om met de decentrale overheden te praten over de resultaten van de periode 2000-2006.

Auteur: Kitty Roozemond

Telefoon: (070) 888 1204