Parlementsleden zijn getuige van democratische verkiezingen in Moldavië

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 6 april 2009, 17:56.

Gisteren gingen 2,5 miljoen kiezers naar de stembus in Moldavië om de 101 leden van het Parlement te kiezen. Onder de internationale verkiezingswaarnemers bevond zich een zeskoppige delegatie van het Europees Parlement i. Zij zagen een "goedgeorganiseerde, kalme en vreedzame verkiezingsdag ondanks een aantal belangrijke tekortkomingen in de procedure" in misschien wel het onbekendste Europese land, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne.

Het land is één van de armste in Europa met een Bruto Binnenlands Product (BBP) per hoofd van de bevolking van $ 2.500 (in de EU is het gemiddelde $ 33,400). Ruwweg 25% van de beroepsbevolking is in het buitenland werkzaam: hun overschrijvingen naar het moederland zijn goed voor 40% van het BBP. In het land zelf is landbouw (vooral wijn) de voornaamste inkomstenbron. Moldavië heeft weinig eigen natuurlijke rijkdommen: alle energie wordt ingevoerd en de gaslevering uit Rusland is in het verleden al afgesneden geweest.

Politieke situatie

Het grondgebied werd in 1940 door de Sovjet-Unie ingelijfd volgens de verdeling tussen Hitler en Stalin van Roemenië. Hoewel het land officieel onafhankelijk is sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, zijn er Russische troepen op Moldavisch grondgebied gebleven ten oosten van de rivier de Dnjester, naast de grens met Oekraïne. Rusland ondersteunt hiermee de internationaal niet-erkende regio Transnistrië waar hoofdzakelijk inwoners van de Russische en Oekraïense minderheden wonen.

Moldavië in cijfers

  • Iets groter in oppervlakte dan België
  • Hoofdstad is Chisinau
  • 4,3 miljoen inwoners
  • 78% van de bevoking zijn Moldaviërs
  • Minderheden: Oekraieners, (8,4%), Russen (5,8%) en Gagaoezen (Turks-sprekende Christenen: 4,4%)
  • Het grootste deel van de bevolking is Oosters-orthodox

De huidige grondwet stamt uit 1994. Het land is een parlementaire democratie met één kamer die de Voorzitter kiest (die op zijn beurt de Eerste minister benoemt). In 2005 tijdens de laatste verkiezingen won de Communistische partij met 55 zetels. Andere partijen zijn de liberale alliantie "Ons Moldavië (13 zetels), de Sociaaldemocratische partij van Moldavië (11 zetels) en de Christendemocratische Volkspartij (7 zetels).

Verkiezingen 2009: "Echte verbeteringen"

Het Estse parlementslid Marianne Mikko leidde de verkiezingsobservatie van het Europese Parlement. Zij merkte "echte verbeteringen in vergelijking met de parlementaire verkiezingen van 2005". Er moeten volgens haar "echter wel verdere inspanningen worden gedaan, vooral wat betreft de positie van de publieke omroep".

Nikolai Vulchanov, hoofd van de verkiezingswaarneminigsmissie van het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten van de OVSE gaf commentaar van gelijke strekking: "Onze algemene indruk van deze verkiezing is positief maar er is een behoefte aan het injecteren van meer vertrouwen in de verkiezingssfeer, inclusief onbevooroordeelde nieuwsreportages door de publieke omroep, het verbeteren van de registratieprocedures van kiezers en het verzekeren dat alle kandidaten gelijk door de autoriteiten behandeld worden."