Akkoord EU partnerschap met Caribische landen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 1 april 2009, 17:23.

De parlementsleden i steunden onlangs een nieuwe handelsovereenkomst tussen Europa en Caribische landen. Deze maakt deel uit van economische partnerschapsovereenkomsten met landen in Afrika het Caribische gebied en het gebied van de Stille Oceaan (ACS-landen i). Deze landen hebben lang een voorkeurstoegang tot de interne markt gehad totdat de Wereld Handelsorganisatie i dit afkeurde omdat het andere ontwikkelingslanden zou benadelen. De besprekingen voor een nieuwe overeenkomst verliepen stroef.

De voorstellen van de Europese Commissie i voor nieuwe partnerschapbijeenkomsten werden sterk bekritiseerd, zowel in de EU - door NGO'S en academici - als door de ACS-landen. De laatsten weigerden om de nieuwe regionale overeenkomsten te ondertekenen. Mogelijke onevenwichtige verhoudingen tussen de handelspartners, verlies van inkomsten voor arme landen en de mogelijke ongunstige gevolgen van liberalisering voor ontwikkelingslanden waren enkele van de zorgen. Aangezien de deadline van 2008 voorbijging, moesten een voorlopige overeenkomst worden gevonden.

Overeenkomst zal beide zijden ten goede komen

Er bestaan grote meningsverschillen tussen de leden over de nieuwe overeenkosmt. Op de vraag of de ACS-landen een eerlijke overeenkomst krijgen geeft de Poolse Christendemocraat, Zbigniew Zaleski een positief antwoord. Hij erkent "de vrees dat de nieuwe strategie een nieuwe manier van exploitatie is" maar is er van overtuigd dat door een "uitwisseling van goederen, contacten tussen mensen, en kennisoverdracht, de handel, gebaseerd op eerlijke regels, beide zijden ten goede komt en rijkdom creëert".

Hij legt uit waarom: "Wij zouden mensen moeten helpen die lijden, maar op de lange termijn moeten mensen in ontwikkelingslanden actoren worden, zij moeten werken, en één van de manieren om dat te laten gebeuren is handel, eerlijke handel die niet hun zwakheden uitbuit. Het is van belang dat zij verwerkte producten produceren, niet slechts primaire goederen."

Overeenkomsten zullen tot inkomstenverlies leiden

Het Duitse parlementslid van De Groenen, Frithjof Schmidt waarschuwt ervoor dat de overeenkomsten "teveel op vrijhandel zijn gericht en te weinig op ontwikkeling". Volgens hem zullen zij waarschijnlijk tot "inkomstenverlies uit tarieven en negatieve gevolgen voor lokale productie" leiden. Hij waarschuwt ervoor dat de ACS-landen "de middelen zullen verliezen om hun economieën te beschermen, terwijl de EU zich niet aan haar belofte heeft gehouden om subsidies op de landbouwexport stop te zetten."

Open handel is goed maar liberalisering over langere tijdpanne

Het Britse parlementslid David Martin van de sociaaldemocratische fractie vindt dat "in theorie open handel goed is voor banen en investeringen.

Citaat.

Douanetarieven waren één van de weinige betrouwbare inkomstenbronnen en deze gaan nu verdwijnen

Parlementslid David Martin

Maar bijna alle ontwikkelingslanden hebben moeilijkheden voor het veilig stellen van betrouwbare inkomsten Douanetarieven waren één van de weinige betrouwbare inkomstenbronnen en deze gaan nu verdwijnen. Daarom moet liberalisering over een lange tijdspanne gebeuren zodat zij alternatieve inkomstenbronnen kunnen vinden. In theorie gaan handelsstromen beide kanten op maar in de praktijk vinden Afrikaanse en Caribische landen het moeilijk om op de Europese markt handel te drijven omdat zij het moeilijk vinden om aan de normen te voldoen die wij bijvoorbeeld op het gebied van milieu hebben."

Martin zegt daarom te hebben aangedrongen op een "hulp voor handel" budget om hen te helpen zich aan te passen en feitelijk toegang tot de Europese markt te krijgen. "Wij hebben de verzekering van de Commissie nodig dat deze hulp naar behoren gepland en geleverd wordt in overeenstemming met de behoeftes."

Wat vind jij?

Wat vind jij? Drijft de EU eerlijke handel met ontwikkelingslanden? Zal handel de arme landen helpen om aan de armoede te ontsnappen? Debatteer mee via onderstaande link.