Naar huis bellen van je vakantieadres wordt opnieuw goedkoper

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 31 maart 2009, 15:27.

Hoeveel kost het om met je gsm in het buitenland te bellen?

De kosten voor het gebruik van je gsm in een andere EU-lidstaat i, ook wel roaming genoemd, gaan weer omlaag! Vanaf de zomer van 2010 zullen de maximumkosten voor het bellen met je gsm in een andere lidstaat, het versturen van tekstberichten of internetgebruik via de gsm van € 0,46 naar € 0,43 per minuut dalen. Verder zou je maximaal € 0,11 moeten betalen per SMS die je in het buitenland verzendt. Momenteel is dit nog € 0,29.

Goedkopere telefoongesprekken en tekstberichten

Het informele compromis over de verlening van de roamingwetgeving uit 2007, waar door het Parlement i en de Raad i over onderhandeld is, is op 31 maart door de parlementaire industriecommissie goedgekeurd.

Het compromis stelt maximumprijzen (exclusief BTW) vast. Deze zijn vanaf 1 juli 2009: een maximum van € 0,43 per minuut voor een uitgaand telefoongesprek en  € 0.19 per minuut  voor het ontvangen van een gesprek. Deze bedragen worden dan langzaam verlaagd. Vanaf 1 juli 2010 wordt dit maximaal € 0,39 voor een uitgaand gesprek en € 0.15 voor een inkomend gesprek en vanaf 1 juli 2011 is de maximumprijs voor een uitgaand gesprek € 0,35 per minuut en € 0.11 per minuut voor een inkomend gesprek.

Verder hoeven reizigers vanaf 1 juli 2009 niet meer dan € 0.11 te betalen voor het versturen van een tekstbericht. Vanaf  1 juli 2010 hoeven reizigers niet langer  te betalen voor het ontvangen van een voicemailbericht als zij in een andere lidstaat zijn.

Goedkopere downloads en surfen op het internet

De industriecommissie wil ook de transparantie verbeteren voor het surfen op het web en het downloaden van gegevens op je gsm in het buitenland. De consumenten zouden beter moeten worden beschermd tegen een reusachtige rekening bij thuiskomst.

De parlementsleden zijn het met de Raad eens dat er ook een maximumprijs voor het gebruik van internet en e-mail via de gsm in het buitenland moet komen.  De maximumprijs (exclusief BTW) die een aanbieder in het gastland aan een de aanbieder van de reiziger kan vragen, is € 1,00 per megabyte  vanaf 1 juli 2009. Dit maximumtarief gaat vervolgens dalen naar €0.80 per megabyte vanaf 1 juli 2010 en € 0,50 per megabyte met ingang van 1 juli 2011.

De rapporteur, het liberale Roemeense parlementslid Adina-Ioana Vlean, zei: "Ik heb goede hoop dat alle partijen een concrete overeenkomst in eerste lezing zullen ondersteunen zodat de Europese consumenten ten volle van deze nieuwe verordening kunnen profiteren aan het begin van de zomer."

Het compromis moet nog goedgekeurd worden door het Parlement als geheel en de Raad. De eerste lezing in het Parlement zal in april op de agenda staan van de plenaire vergadering i in Straatsburg.