Europees Parlement: Welk soort landbouw willen we?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 26 maart 2009, 16:05.

Het voedselaanbod in de Europese Unie i is reusachtig groot, maar weet je eigenlijk wel wat je koopt? De parlementsleden hebben aangedrongen op Europese etiketteringvoorschriften die verzekeren dat de consumenten weten waar hun voedsel vandaan komt en onder welke kwaliteitsnormen het is geproduceerd, verpakt en verkocht. Zij dringen er ook op aan dat de voedselveiligheid in de EU gewaarborgd is. Wat zijn de normen waar de landbouwers en voedselproducenten zich aan moeten houden?

Toevoegingen aan voedsel moeten veilig zijn, nanovoeding (zeer kleine toevoegingen) moeten worden beoordeeld op de risico's die zij vormen voor mensen en het klonen van dieren voor voedselproductie zou verboden moeten worden, vinden de parlementsleden. Dit alles voor jouw veiligheid. Het Europees Parlement i is bezorgd over de kwaliteitsnormen waaronder jouw voedsel is geproduceerd en zorgt ervoor dat je het recht op een geïnformeerde keus hebt.

Het Parlement heeft hoge normen voor voedselveiligheid in het leven geroepen en een restrictieve benadering ten opzichte van technologie voor genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) en intensieve landbouwmethodes. Heeft het hierin een evenwicht gevonden?

Pesticiden: goed of slecht?

Pesticiden kunnen van essentieel belang zijn in de moderne landbouw. Zij verhogen de opbrengt van gewassen en beschermen oogsten tegen insecten en ongedierte. Maar zij kunnen de volksgezondheid en het milieu ook in negatieve zin beïnvloeden. In januari 2009 moedigden de parlementsleden landbouw met een laag gebruik van pesticiden aan en riepen zij op tot het gebruik van niet-chemische producten in de landbouw. Zij vroegen ook om een verbod op giftige chemische producten die gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid en op het bespuiten vanuit de lucht van chemische producten in de buurt van woongebieden, ziekenhuizen en scholen. Sommige landbouwers klaagden dat de wetgeving hun werk veel moeilijker zou maken voor een beperkt voordeel.

Biologisch voedsel en GGO's

GGO's kunnen een antwoord zijn op de voedselcrisis aangezien zij minder kwetsbaar zijn en betere opbrengsten geven. In veel delen van de wereld zijn GGOs al diep in de voedselproductie doorgedrongen. Velen zeggen dat GGO's de biodiversiteit kunnen beschadigen en een gevaar voor de volksgezondheid vormen. Na grondige beoordeling door onafhankelijke wetenschappers zijn sommige GGO's of producten die van GGO's zijn afgeleid nu in de EU toegestaan.

In maart 2007 pleitten de parlementsleden er voor dat biologische voeding vrij van GGO's zou moeten zijn. De huidige regels zeggen dat 0,9% van een biologische product van origine een GGO kan zijn, indien het hier per ongeluk mee besmet is geraakt. Maar de parlementsleden hebben erom gevraagd dat de maximaal toegestane waarde tot 0,1% wordt gereduceerd. Tegelijkertijd hebben de parlementsleden de verwezenlijking van een gemeenschappelijk verplicht "biologisch logo" gesteund dat in de gehele EU verplicht wordt voor voedsel dat voor 95% van biologische aard is.

De etikettering van levensmiddelen

Het Parlement heeft zich op het recht van de consument op een geïnformeerde keuze gericht. Het heeft zich ook hard gemaakt voor betrouwbare etikettering zodat klanten weten waar het product vandaan komt en onder welke kwaliteitsnormen het is geproduceerd.

De Parlementsleden steunden in maart regels voor de etikettering van voedsel. Tegenwoordig wordt heel wat voedsel in de ene plaats geproduceerd en in een andere plaats, land of continent verwerkt. Het Parlement dringt er op aan dat de oorsprong van alle basisproducten op het etiket wordt vermeld evenals de herkomst van de belangrijkste gebruikte ingrediënten en grondstoffen.

In juli 2008 vroegen de parlementsleden om duidelijkere etikettering van toevoegingen aan levensmiddelen niet alleen met E-nummers maar ook met woorden die de ongunstige invloeden beschrijven, bijvoorbeeld: 'kan een ongunstig effect op activiteit en aandacht van kinderen hebben'. De consument kan op met behulp van deze informatie betere een keus maken voor een bepaald product.

Aan jou de keus

Zijn deze regels genoeg of moet er meer worden gedaan? Stem bij de verkiezingen van het Europees Parlement in juni op de kandidaat waarvan je denkt dat hij of zij jouw belangen het beste zal behartigen.