Hoeveel controle in de privésfeer willen we toelaten?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 23 maart 2009, 14:43.

Sinds 11 september 2001 en de terroristische aanslagen in Madrid in 2004 en in Londen in 2005, is veiligheid een hoge prioriteit voor de EU geworden. Europa heeft maatregelen getroffen om jou te beschermen, maar is dit voldoende? Of is het teveel? Het Europees Parlement i beschermt niet alleen jouw leven maar ook jouw grondrechten. Hoeveel veiligheid hebben wij nodig? Tegen welke prijs? Neem het laatste woord door in juni 2009 te stemmen bij de Europese verkiezingen!

Het Europees Parlement steunt maatregelen om terrorisme te bestrijden en veiligheid te verbeteren als reactie op de nieuwe uitdagingen waar de Europese Unie voor staat. De bestrijding van terrorisme moet echter noch de grondrechten van de Europeanen beschadigen, noch de vrijheid van meningsuiting beperken, zeggen de parlementsleden.

Hoe beschermt het Parlement jouw rechten?

Vorig jaar verzetten de parlementsleden zich tegen de introductie van bodyscanners op luchthavens. Dergelijke bodyscanners kunnen beelden van mensen maken waarop het lijkt alsof zij naakt zijn. De europarlementsleden vonden dat deze apparatuur de grondrechten van de Europese burgers kunnen schaden. Zij noemden de maatregel degraderend en een ernstige schending op het recht op privacy. De Commissie trok hierop het voorstel terug.

Het Europees Parlement steunt de preventie van radicalisering en van de creatie van potentiële terroristen door openbare aansporing om terroristische aanslagen te plegen en rekrutering voor terrorisme en terroristische trainingen strafbaar te stellen. De parlementsleden vragen echter wel om de garantie voor vrijheid van meningsuiting bij het toepassen van deze maatregelen.

Luistert Big Brother jouw telefoongesprekken af of leest hij jouw e-mails? Om de nationale autoriteiten te helpen om terrorisme en georganiseerde misdaad te bestrijden, vraagt een nieuwe Europese richtlijn aan telecommunicatiemaatschappijen om bepaalde gegevens over telefoon- en e-mailverkeer te bewaren ( niet de inhoud). Het Europees Parlement heeft de Commissie echter gevraagd om ervoor te zorgen dat de gegevens enkel voor ernstige strafbare feiten worden behouden en dat de wet de privacy van de telefoon- en internetgebruikers volledig eerbiedigt. De parlementsleden vroegen ook om strafsancties voor maatschappijen die de behouden informatie verkeerd gebruiken.

Om terrorisme te bestrijden vroeg de EU in 2004 de Europese luchtvaartmaatschappijen om persoonlijke informatie over passagiers op vluchten naar of door de VS aan de Amerikaanse autoriteiten door te geven. Deze persoonlijke informatie bevat informatie van credit cards, e-mailadressen, telefoonnummers, hotel- en autoreserveringen en maaltijdvoorkeuren. De parlementsleden zagen dit als een inbreuk op de privacy en niet in overeenstemming met de uitgangspunten van de EU. Zij vroegen het Europese Hof van Justitie om de overeenkomst te annuleren. Het Hof ging akkoord en stelde dat de EU opnieuw over de overeenkomst moet onderhandelen.

Aan jou de keus!

Veel is gedaan maar er moet nog veel worden gedaan. Meer keuzen zullen gemaakt moeten worden. De verkiezingen van het Europees Parlement bieden je een kans om mee te beslissen over de richting die het Europees veiligheidsbeleid en mensenrechtenbeleid op moet. Wat wil jij dat de parlementsleden gaan doen? Welke wetten en acties wil jij op Europees niveau zien? Neem in juni het laatste woord!