Europees Parlement: Hoeveel regels hebben we nodig?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 19 maart 2009, 15:09.

Hoeveel regels hebben we nodig?

De consument is toch koning? Helaas voelt een consument zich ook nog vaak hulpeloos, teleurgesteld en bedrogen. Het Europees Parlement heeft de afgelopen jaren verschillende wetten aangenomen om de bescherming van consumenten te verbeteren. Zo zijn de regels over etikettering van producten aangescherpt, en zijn de roamingtarieven verlaagd. Deze regels hebben direct invloed op jouw leven. Maar heeft het Parlement genoeg gedaan? Stem in juni op de kandidaat die vecht voor wat jij wilt!

Sommigen zeggen dat de EU niet dicht genoeg bij haar burgers staat. Wie kan er stellen dat de EU niets heeft gedaan om de consument te beschermen. Hieronder vindt je een aantal voorbeelden van hoe EU-wetgeving jouw dagelijks leven heeft veranderd .... in positieve of negatieve zin!

Bezorgd over wat je eigenlijk eet of drinkt? Het Parlement debatteerde deze maand over nieuw regels voor etikettering van voedsel. Er zou op de etiketten duidelijk vermeld moeten worden waar de ingrediënten voor de producten vandaan komen en waar de eindproducten zijn gemaakt. Op deze manier kun je een geïnformeerde keuze maken bij aanschaf.

Bel je veel met je gsm als je in het buitenland bent? Dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat de rekening hiervoor fors omlaag is dankzij de "Eurotariff"-wetgeving die in 2007 door het Europees Parlement werd geïntroduceerd.

Reis je wel eens met het vliegtuig of de trein? Dan heb je waarschijnlijk gezien dat alle belastingen, prijzen en lasten die aan de basisprijs van je vlucht worden toegevoegd, duidelijker worden aangegeven. De rechten voor treinpassagiers op internationale trajecten worden ook verbeterd, bijvoorbeeld door compensatie in het geval van vertragingen die eind die jaar van kracht zal zijn.

Heb je een gezin? Dan ben je vast bezorgd om de veiligheid van je kinderen. Je moet weten dat het speelgoed van je kinderen veiliger zal zijn in de toekomst, dankzij regels en normen die door het Europees Parlement werden bepaald. De parlementsleden hebben ook nieuwe wetten aangenomen die het aantal ongevallen door het verkeerd gebruik van vuurwerk omlaag moeten brengen. De wetten voor wapenbezit voor personen onder de 18 jaar zijn ook aangescherpt.

Kijk jij of kijken je kinderen wel eens naar de televisie? Dan ben je vast geïnteresseerd in regels voor sluikreclame of voor de  frequentie van onderbrekingen voor reclamespots. De parlementsleden hebben nieuwe regels voor sluikreclame en voor reclamespots gericht op kinderen aangenomen, die in 2009 in werking zullen treden!

Heeft het Parlement genoeg gedaan of misschien teveel gedaan om jouw rechten als consument te beschermen? Welke zaken vind jij belangrijk? Laat de EU weten wat je wilt door een stem uit te brengen op de kandidaat van je keuze tijdens de verkiezingen in juni 2009!