Hoe moeten wij helpen om een evenwicht tussen familie en carrière te vinden?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 17 maart 2009, 17:35.

Gelijke kansen voor mannen en vrouwen, gelijk loon voor gelijk werk, afschaffing van discriminatie: dit zijn Europese grondwaarden. Maar hoe ver moeten wij gaan om deze volledig in ons dagelijkse leven te bereiken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen niet tussen carrière en familie hoeven te kiezen? Praktische keuzen, moeten worden gemaakt, wetten moeten worden uitgevoerd en actie moet worden ondernomen. De keuzen zijn van jou, als jij je stem uitbrengt bij de verkiezingen van juni 2009.

De tijden zijn veranderd. Velen herinneren zich de tijden toen er van vrouwen verwacht werd om hun man de krant en pantoffels aan te reiken. Hun voornaamste rol was toen om kinderen te baren en groot te brengen en gehoorzaam te zijn aan hun echtgenoot. Of... zijn de tijden niet zoveel veranderd als wij denken?

Meer vrouwen dan ooit zijn vandaag de dag managers of betrokken bij de politiek. In 2006 was het aantal vrouwelijke managers in de EU i 32,6%. Het aantal vrouwelijke parlementsleden is ook gestegen van 16,3% in 1979 tot 31% in 2009. Kunnen deze cijfers ons opvrolijken als wij ook bedenken dat vrouwen nog steeds gemiddeld 17% minder verdienen dan hun mannelijke tegenhangers en dat één op de tien werknemers één of andere vorm van intimidatie, pesten of geweld op het werk heeft meegemaakt?

Communautaire programma's zoals het 'DAPHNE-programma' proberen om geweld tegen vrouwen uit te roeien. De oprichting van het Europees Instituut voor Gendergelijkheid in Vilnius en campagnes zoals de Rode Kaart voor Gedwongen Prostitutie, die de parlementsleden in 2006 lanceerden, zijn allemaal voorbeelden van maatregelen bedoeld om de gelijkheid tussen de seksen te bevorderen. Maar is dit genoeg? Wat zou er nog meer moeten worden gedaan? Jouw stem voor de Europese verkiezingen van 4-7 juni zal jouw antwoord op deze vragen zijn …

Evenwicht tussen werk en privéleven: luxe of 'must'?

Volgens de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden werkt een vrouw die voltijds werkt 40 uur per week, terwijl een man die voltijds werkt 43 uur per week werkt. Kunnen wij daarom zegen dat mannen meer werken dan vrouwen, als je denkt aan het vele onbetaalde werk dat vrouwen thuis doen? Denk aan de verzorging van kinderen, huishoudelijk werk of het zorgen voor oudere familieleden. In een wereld waar de mensen langer leven en minder kinderen hebben, kun je je ook afvragen of het evenwicht tussen werk en het gezinsleven echt een optie is of meer een verplichting voor de wetgever. Krijgen mannen trouwens wel de keuze die zij verdienen?

In elk geval zullen de leden die jij kiest degenen zijn die zullen beslissen over wat er nog meer moet gebeuren (als er nog meer moet gebeuren) op gebieden die jouw evenwicht tussen je werk en je privéeven zouden kunnen beïnvloeden, zoals het delen van een baan, telewerk, flexibele werktijden, zwangerschaps- en ouderschapsverlof, deeltijdwerk. Welke zaken wil jij aangepakt zien? Maak je keus duidelijk met je stem op 4 (Nederland) of 7 (België) juni!