Stemmen via internet: een goed idee?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 11 februari 2009, 17:19.

Internet is een krachtig hulpmiddel in de politiek geworden. Het helpt politici om verkiezingscampagnes te voeren en om contact met kiezers te houden. In Europa hebben 60% van de huishoudens toegang tot Internet. Dat werpt de vraag of het stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement ook via internet zou moeten kunnen.

In Estland zullen de inwoners bij de verkiezingen van het Europees Parlement in juni 2009 kunnen stemmen via het internet. Zij hoeven voor de verkiezingen hun deur dus niet uit.

Er zijn een paar Europese landen die het stemmen via internet overwegen. In Nederland is dit mogelijk geweest voor Nederlanders die in het buitenland wonen maar dit is afgeschaft. Het elektronisch stemmen (met gebruik van een computer in het stembureau) wordt door sommige Europese landen getest. In Nederland is dit lang gebruikelijk geweest maar nu weer afgeschaft.

Voor het stemmen via internet in Estland hebben de kiezers een computer met internettoegang, een elektronische identiteitskaart (met een digitale handtekening) en een elektronische kaartlezer nodig. Met behulp van de digitale handtekening wordt de stem gecodeerd. De Estsen zullen al zes dagen voor de verkiezingen kunnen stemmen, en hun stem nog kunnen veranderen. Zij kunnen echter ook in een stembureau stemmen.

Opiniepeiling over stemmen via internet

Vorige week vroegen wij onze lezers of zij zouden willen stemmen via internet als dit in hun land mogelijk zou zijn. 30% van de ondervraagden gaf aan dat zij graag via internet zouden stemmen, 18% zei dat zij eerst de verzekering zouden moeten krijgen dat het veilig was. De meerderheid, 52%, gaf aan het ouderwetse potlood te verkiezen.

Wat denken de parlementsleden?

Wij vroegen een aantal parlementsleden of de lidstaten stemmen via internet zouden moeten overwegen. De Franse sociaaldemocrate Roselyne Lefrançois zei er voor te kiezen dat burgers naar de stembureaus gaan.

De Estse sociaaldemocrate Katrin Saks denkt dat het stemmen via internet de democratie kan versterken: "Het zorgt voor participatie van jonge stemmers die normaal gesproken zouden thuisblijven. Het helpt ook mensen die veel reizen." Saks raadt het stemmen via internet af voor landen die problemen hebben met de democratie.

De Finse christendemocrate Eva-Riitta Siitonen denkt ook dat stemmen via internet de democratie kan verstevigen "als het veilig wordt uitgevoerd en als iedereen wordt bereikt". Het zou makkelijker zijn te organiseren als wij allemaal een elektronische identiteitskaart hadden." Zij is er van overtuigd dat het stemmen via internet een mogelijkheid is voor verkiezingen in de toekomst.