Energiezekerheid: EU-landen zouden elkaar moeten helpen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 2 februari 2009, 13:50.

De onderbreking van de gaslevering van Rusland via Oekraïne naar Europa, die twee weken duurde, liet de grote afhankelijkheid van Russisch gas zien. In sommige landen werden scholen gesloten, salarissen niet volledig uitbetaald en stonden ziekenhuizen letterlijk in de kou. Wij vroegen drie parlementsleden over de gevolgen van het gasconflict in hun geboorteland en de behoefte aan energiesolidariteit in Europa.

De EU is momenteel voor 50% van haar energiegebruik afhankelijk van import, dit percentage zou kunnen stijgen tot 70% tegen 2030. Ongeveer 42% van het ingevoerde gas komt uit Rusland en daarvan gaat ongeveer 80% door Oekraïne. Op maandag 2 februari zullen de parlementsleden over een verslag met aanbevelingen voor het toekomstige energiebeleid van de EU debatteren. Dit verslag werd door het Franse liberale parlementslid Anne Laperrouze opgesteld.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne zorgde voor een stopzetting van de gaslevering aan meerdere lidstaten Getroffen landen zoals Bulgarije en Slowakije hebben geprobeerd om het conflict te gebruiken om verouderen kerncentrales opnieuw in gebruik te nemen - deze waren gesloten om aan de toetredingscriteria voor EU-lidmaatschap te voldoen.

De crisis "beïnvloedde de ziekenhuizen, kinderdagverblijven en scholen"

Atanas Paparizov, een Bulgaarse sociaaldemocraat, vertelde ons dat in zijn land "Bedrijven in de chemische- en glasindustrie, die hoofdzakelijk van gas afhankelijk zijn, ernstige verliezen hebben geleden".

De Slowaakse christendemocraat Zita Pleštinská zag ook dergelijke gevolgen in haar land: "Duizenden bedrijven moesten hun productie opschorten en konden hun werknemers slechts 60% van hun loon uitbetalen. Deze crisis zal een aanzienlijke invloed op de vertraging van de Slowaakse economie hebben."

Haar Hongaarse collega András Gyürk vindt dat het conflict heeft laten zien dat Hongarije één van de meest getroffen landen van de EU is en wil van de afhankelijkheid af: "De Hongaarse besluitvormers zouden efficiënte maatregelen moeten treffen om meer opties te hebben…".

"Een test voor de solidariteit van de EU"

Gyürk stelt dat het energiebeleid van de EU nog steeds wordt gekenmerkt door bilaterale gesprekken en privéovereenkomsten". Hij vindt dat de electriciteits- en gasnetten binnen de EU met elkaar moeten worden verbonden en dat er een akkoord moet komen over de opslagcapaciteiten "om energiesolidariteit verder te verbeteren". Wat Paparizov betreft zou energiezekerheid "de hoeksteen van het energiepakket" moeten zijn.

Pleštinská roemt de solidariteit tussen de EU-lidstaten tijdens de recente gascrisis: Slowakije kreeg gas uit Duitsland tijdens het gasconflict. Wat haar betreft zou deze contractbreuk van gasleveranties aan de EU "streng moeten worden veroordeeld".

Energiedebat in het Parlement

Het energiedebat zal beginnen met een verklaring van de Commissie over de gevolgen van de recente gascrisis waarna het verslag over het energiebeleid zal worden behandeld. De belangrijkste punten in het verslag richten zich op klimaatdoelstellingen voor 2050, meer pijpleidingen, veilige kernenergie en energiesolidariteit en actieplannen voor noodsituaties.

U kunt het debat op maandagmiddag 2 februari vanaf ongeveer 17.30 uur op deze website volgen. Morgen kunt u hier een verslag over de eerste vergaderdag lezen.