Kan het Obama-effect ook in Europa werken?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 22 januari 2009, 18:04.

Kranten van 20 januari met op de voorkant President Obama ©BELGA/AFP PHOTO/JACQUES DEMARTHON

Het levensverhaal van President Obama - en alles wat hij belichaamt - heeft in Europa het beeld van Amerika opgepoetst. Europa heeft echter nog geen gelijkaardig figuur voortgebracht en velen vragen zich af of dit mogelijk zou zijn. Wij spraken met een paar jonge parlementsleden over mogelijkheden voor een gelijkwaardige 'Europese droom'.

" Wij hebben al een belangrijke Europese droom vervuld"

Het Spaanse parlementslid Antonio López-Istúriz White (EVP-ED): "De mythe van Obama heeft sommige verkeerde indrukken van ideeën over de VS doorbroken. In de VS kunnen dromen waar worden. Iemand zonder enige mogelijkheden heeft een kans binnen de Amerikaanse maatschappij."

Hij gaat verder: "Alle landen in Europa zouden er lering uit moeten trekken, omdat wij de VS zeer snel bekritiseren. Laten wij eens kijken wanneer - met alle immigranten - iets soortgelijks in een Europees land zal gebeuren."

Het Nederlandse parlementslid Sophie in 't Veld i (ALDE) vindt dat het in Europa "niet zozeer over je naar boven toe werken gaat" maar over "gemeenschapszin, gelijkheid, vrijheid en een veilig milieu".

Het Deense parlementslid Dan Jørgensen (PES) vindt dat wij ons niet hoeven af te vragen of wij ook een droom kunnen verwezenlijken want: "Wij hebben al een zeer belangrijke Europese droom vervuld met het creëren van een continent waarin wij elkaar niet doden."

Zal Europa ooit een President kiezen?

Als het Verdrag van Lissabon van kracht wordt, zal de rol van een President van de EU worden gecreëerd. Deze zal echter door de EU-regeringen worden gekozen en niet rechtstreeks door de burger.

López-Istúriz: "Het zou fantastisch zijn als het mogelijk zou zijn dat Europeanen voor een 'Europese lijst' zouden kunnen stemmen met de lijsttrekker als de President van de EU. Wij hopen dat een dergelijke verkiezing in de toekomst werkelijkheid wordt."

Jørgensen:"Er zou een kans bestaan dat wij een zeer charismatische en populaire leider krijgen, die begrijpt hoe de nieuwe rol te gebruiken en die kan helpen om een Europese identiteit te bouwen."

In 't Veld is pessimistischer: "Het gaat niet werken omdat er geen verkiezingen voor de Europese President zullen komen."

Is er ruimte voor een Europese Obama?

Jørgensen denkt dat dit niet op dezelfde schaal kan gebeuren omdat de VS een land is en de EU niet, maar "wij zouden iets gelijkaardig kunnen ervaren als iemand een mening over een onderwerp zou hebben waar heel veel mensen zich voor interesseren zoals voor het milieu." Hij voegt er aan toe: "Ik betwijfel zeer of deze persoon datzelfde gevoel zou kunnen creëren van het behoren tot de EU zoals Obama momenteel in de VS doet."

"Wij hebben niet een dergelijke traditie", zegt in 't Veld en zij gaat verder: "Leiderschap in Europa wordt niet belichaamd door één persoon maar gaat over samenwerking. Het is gemakkelijk om je rond één persoon te verzamelen maar in Europa werken wij op een minder betoverende wijze."

"Als u mensen wilt beïnvloeden, is de EU de plaats"

Over de aantrekkingskracht van de EU op jonge mensen zegt Jørgensen tot slot: "Heel wat jonge Europese politici hebben gemerkt dat als zij een verschil willen maken, de plaats om dit te doen de Europese politiek is. Veel van de grote kwesties zoals het opwarmen van de aarde en de financiële crisis zijn onmogelijk op een nationaal niveau aan te pakken. Dus als u mensen wilt beïnvloeden, is de EU de plaats om dit te doen."