Kan de EU Rusland begrijpen? Reacties van Europarlementariërs

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 20 januari 2009, 17:36.

De stopzetting van de toevoer van Russisch gas richting vele Europese huizen en ondernemingen is de meest recente gebeurtenis in de betrekkingen tussen de Europese Unie i en Rusland. De militaire actie van Rusland in Georgië van afgelopen zomer leidde een sterke veroordeling en de EU bracht een staakt-het-vuren tot stand. De status van Kosovo en de toekomstige uitbreiding van de EU met landen in de Balkan zijn andere dossiers die spelen in de betrekkingen met Rusland.

De betrekkingen met Rusland zijn complex en worden zeer door de geschiedenis beïnvloed, een geschiedenis die verschillend in de EU wordt ervaren. Vandaar de vraag: begrijpt de EU - als politieke en economische speler -werkelijk Rusland? Heeft het een doeltreffend beleid met betrekking tot zijn grootste buur? Heeft het een nieuwe houding of richting nodig?

Hieronder vindt u een aantal reacties van parlementsleden i die tijdens de debatten naar voren kwamen.

Gas: parlementsleden roepen op tot een energiebeleid

Afgelopen plenaire vergadering i debatteerden de parlementsleden over het gasconflict waar zeventien lidstaten i de gevolgen van merkten. De parlementsleden zeiden dat zowel Rusland als Oekraïne geloofwaardigheid hadden verloren als betrouwbare partners. De EU zou daarom haar inspanningen moeten verhogen voor diversiteit in de energievoorziening en een gemeenschappelijk energiebeleid moeten ontwikkelen.

Het Poolse parlementslid Jacek Saryusz-Wolski i (EVP-ED,) zei dat belangrijke storingen bij de levering als deze "voor burgers, bedrijven en banen dramatisch zijn". Hij voegde hieraan toe dat "tijdens de verkiezingen, wij vragen zullen moeten beantwoorden over wat wij hebben gedaan".

Een ander Pools parlementslid, Hanna Foltyn-Kubicka i (UEN) zei dat "Achter de eisen van Gazprom zich de politieke machinerie van het Kremlin bevindt en het Kremlin probeert om zijn overheersing over de landen van Midden- en Oost-Europa uit te breiden."

Het Duitse parlementslid Rebecca Harms i (De Groenen/EVA) vroeg zich tenslotte af: "Wat zal de EU doen wat betreft de landen die zich ergens op de grens tussen Rusland en de EU bevinden?"

Georgië: De invasie deze zomer van Rusland

De parlementsleden debatteerden ook over de Russische invasie in Georgië op 1 september 2008. De meeste parlementsleden onderstreepten de noodzaak om de Georgische territoriale integriteit te eerbiedigen en zeiden dat de reacties van Rusland buiten proportie waren.

Het Franse parlementslid en fractievoorzitter van de EVP-ED, Joseph Daul i, beschreef de situatie in Georgië als "ondraaglijk". Daul voegde eraan toe dat Europa "haar politieke en economische invloed" moet gebruiken om Rusland onder druk te zetten voor een directe en totale terugtrekking van Georgisch grondgebied".

De Britse voorzitter van de ALDE-fractie, Graham Watson i zei: "Wij zullen de Russische beer niet kunnen overtuigen als wij President Medvedev in een hoek duwen".

Het Oostenrijkse parlementslid Hannes Swoboda i (PES) merkte op dat Rusland momenteel sterk is dankzij ze energieprijzen "maar dit zal mogelijk niet voortduren en Rusland heeft veel te winnen bij juiste samenwerking met Europa".

Nadat u de meningen van een aantal parlementsleden hebt kunnen lezen, kunt u ons nu laten weten wat u over de verhouding tussen de EU en Rusland denkt. U kunt onderaan dit artikel op de verkiezingswebsite uw commentaar plaatsen.