Calvijn, wetenschap en samenleving, Maastricht
Het eerste deel van de avond wordt verzorgd door Kimman, lid van de orde van de jezuïeten, die in 1534 werd opgericht door Ignatius van Loyola. Deze Spanjaard studeerde gelijk met een zekere Jean Calvin aan de Sorbonne in Parijs. Reformatie en contrareformatie bevonden zich dus onder één dak.
Waarom gingen hun wegen uiteindelijk uiteen? Dat is een van de kwesties die Kimman vanavond aan de orde stelt. Daarnaast gaat hij in op de vraag waarom het protestantisme in Nederland calvinistisch gekleurd is. Komt dat door onze cultuur van zuinigheid en individualiteit zoals die van oudsher in de lage landen aanwezig was?
Na de pauze gaat Verkerk in op de vraag of de reformatie in de kerk heeft geleid tot een reformatie in de wetenschap. Wat was de invloed van het calvinisme op de ontwikkeling van de wetenschap? Hoe keken christelijke wetenschappers naar de Bijbel?
Verkerk probeert deze vragen vanuit verschillende perspectieven te beantwoorden. Hij gaat vooral in op de invloed van het calvinisme op de ontwikkeling van de natuurwetenschap. Hoe zag Calvijn de relatie tussen God, Bijbel en natuur? Daarna verbreedt hij het perspectief naar de invloed van het calvinisme - of nog breder: de christelijke religie - op de ontwikkeling van de natuurwetenschap. Daarbij besteedt hij onder andere aandacht aan de visies van Hooykaas, Noble en Szerzinsky.