Hoofdrolspelers in het gasconflict bijeen in Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 9 januari 2009.

De EU heeft een veiligheidsbeleid op het gebied van energie nodig en moet diversificatie van de toelevering en solidariteit op het gebied van energie verzekeren. Dat waren de voornaamste aanbevelingen in een buitengewone vergadering van de parlementaire commissie Buitenlandse Zaken op donderdag over het huidige gasconflict tussen Rusland en Oekraïne Het gasconflict heeft voor een stopzetting van de gastoevoer naar Europa geleid, meer dan de helft van de EU-lidstaten zijn hierdoor getroffen.

De belangrijkste spelers in het geschil van het Russische "Gazprom" en de Oekraïense tegenhanger "Naftogaz", waren uitgenodigd om aan de vergadering deel te nemen. Oleh Dubyna, directeur van Naftogaz, ontkende dat zijn maatschappij gas aftapt dat bestemd is voor de Europese markt. Alexei Miller, die de commissievergadering niet kon bijwonen, sprak wel met de Voorzitter van het Parlement.

Hryhoriy Nemyria, Vicepremier van Oekraïne, sprak van een "propagandaoorlog" over de gaskwestie en zei dat "Oekraïne niet bereid is om daar deel van uit te maken. Hij vertelde de deelnemers dat het gas de EU-landen niet bereikt omdat Gazprom de hele gastoever naar Oekraïne heeft stopgezet. Hij zei ook: "wij willen een transparante commerciële oplossing".

Het Poolse parlementslid Jacek Saryusz-Wolski (EVP-ED) zei de EU één enkel beleid voor energieveiligheid nodig heeft, hiermee verwijzend naar een EP-resolutie uit 2007 waarin voor een dergelijk beleid wordt gepleit om dergelijke crisissen te vermijden en toelevering te verzekeren.

Situatie in Bulgarije

In Bulgarije, één van de ergst getroffen EU-landen, werd de levering aan industriële gebruikers opgeschort of verminderd en tienduizenden huishoudens zitten zonder verwarming. Ongeveer 90 scholen werden gesloten en sommige bedrijven bleven dicht.