EP debatteert met President Sarkozy over het aflopende Franse Voorzitterschap
EP-leden i hebben met President Sarkozy i over het Franse Voorzitterschap gedebatteerd, dat eind dit jaar afloopt. Veel fractieleiders uitten lof over de snelle reactie van President Sarkozy en de Franse regering op de gebeurtenissen in Georgië en op de financiële en economische crises. Anderen hadden kritiek op het Voorzitterschap, dat niet ambitieus genoeg zou zijn geweest met het klimaatpakket en dat zich niet had willen neerleggen bij het Ierse 'nee' tegen het Verdrag van Lissabon.
Namens de Raad i
De Franse President Nicolas SARKOZY vertelde uitgebreid over de werkzaamheden van het Voorzitterschap tijdens de afgelopen maanden, dat geprobeerd had om zijn actie rond 2 overtuigingen te organiseren: "de wereld heeft een sterk Europa nodig" en "er is geen sterk Europa als Europa niet eensgezind optreedt".
Sarkozy verwees naar de reactie op de oorlog in Georgië, waarbij het Voorzitterschap had geprobeerd ervoor te zorgen "dat Europa sterk en eensgezind bleef, op zichzelf zou staan, een Europa dat geen genoegen nam met de rol van het volgen van de anderen". "Mijn overtuiging is", zei Sarkozy, "hoe langer je wacht, hoe ingewikkelder de dingen worden".
Ook wat een antwoord op de financiële crisis betreft, was "Europa solidair gebleven" en had het "eensgezindheid getoond". Er was een herstelplan voor Europese banken opgesteld, dat de steun had gekregen van alle Europese lidstaten i. Ook ten aanzien van de economische crisis was het debat niet eenvoudig geweest, want "de financiële situatie van de lidstaten verschilt en de politieke identiteit is niet dezelfde", maar uiteindelijk had de EU een gemeenschappelijk standpunt ingenomen voor de aanpak van de crisis.
Ook voor de oprichting van de Middellandse Zee-Unie had men compromissen moeten sluiten. De Unie zorgde ervoor dat Europa altijd een rol zou spelen in het Midden Oosten. "Europa moet daar aanwezig zijn" en betrokken worden bij het vredesproces, zei Sarkozy.
Over het energie- en klimaatpakket zei Sarkozy: "de strijd was hard, ik ben ervan overtuigd dat iedereen redenen had om ontevreden te zijn". Uiteindelijk had ook op dat vlak iedereen zijn verantwoordelijkheid opgenomen en unanieme besluitvorming was belangrijk geweest om te verzekeren dat de verbintenissen gerespecteerd zouden worden. Hij voegde eraan toe dat de vastbeslotenheid van het Parlement om tot een akkoord te komen, een belangrijke factor was geweest om tussen lidstaten een deal te sluiten.
Gezien het Tsjechische Grondwettelijk Hof had verklaard dat het ratificatieproces van het Verdrag van Lissabon kon worden voortgezet, moest weer naar Ierland worden gekeken: "als wij Lissabon willen, dan kunnen we alleen verdergaan als Ierland 'ja' zegt". Als onderdeel van een compromis kon elke lidstaat een Commissaris houden en Ierland zou garanties krijgen op het vlak van zijn neutraliteit, zijn fiscale onafhankelijkheid en zijn familierecht. Als Ierland het verdrag in een tweede referendum, nog vóór eind 2009, zou ratificeren, zou het verdrag maar een jaar later dan gepland in werking treden.
Namens de Commissie i
Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel BARROSO i zei dat de EU i trots kon zijn op de verwezenlijkingen van de afgelopen maanden. Wat het klimaatpakket betreft, zei hij "de instellingen werken hand in hand met de lidstaten om dit tot een goed einde te brengen". Hij feliciteerde het Franse Voorzitterschap met de uitzonderlijke taak die het vervuld had en zei "dank u uit naam van Europa".
Met het klimaatpakket kon een nieuw tijdperk in Europa beginnen. Hij wilde ook eer betonen aan het uitzonderlijke werk dat het Europees Parlement verricht had de afgelopen maanden. Hij hoopte dat het Parlement het pakket woensdag met een ruime meerderheid zou goedkeuren, "u houdt de sleutel in handen". De aanname van het pakket zou een duidelijk signaal zijn voor de partners, vooral de V.S., om tot een wereldwijd akkoord te komen.
Fractiewoordvoerders
Joseph DAUL (EVP-ED, FR) wilde wijzen op de uitstekende actie van het Franse Voorzitterschap, ten aanzien van de financiële crisis, het integratiebeleid en de klimaatverandering. Het had gezorgd voor concrete acties en rationele beslissingen genomen, zoals de burgers dat verwachtten. "We hebben gezien dat alleen een verenigd Europa sterk is, alleen ons maatschappijmodel, de sociale markteconomie, kan een goed evenwicht creëren tussen werkgevers en werknemers", zei Daul nog en "een dergelijk maatschappijmodel vinden wij van centrumrechts nodig". Over het Lissabon verdrag zei hij: "elke burger moet verantwoordelijkheid op zich nemen en moet zich uitspreken over verdrag van Lissabon. Wat willen onze burgers: een klimaatmodel en sociaal beleid, of demagogische kreten? Het Verdrag van Lissabon betekent dat we ambitieus willen zijn".
Martin SCHULZ (PES, DE) van de sociaaldemocratische fractie was het eens met een artikel uit het Duitse blad 'Der Spiegel' waarin Sarkozy was geportretteerd als de 'Omnipresident' en hij zei: "u bent overal". Het was waar dat de balans van het Voorzitterschap niet slecht was, het klimaatpakket was een daverend succes, maar dat succes had zonder het Parlement niet verwezenlijkt kunnen worden. Schulz bedankte de rapporteurs, die uitstekend werk hadden geleverd. Hij vond dat het Voorzitterschap juist had gehandeld in de financiële crisis, maar hij herhaalde dat de sociale onevenwichtigheid het resultaat was van een verkeerde winstverdeling in Europa. "U hebt juist gehandeld, maar dat hadden we eerder moeten doen". Hij sloot af: "u heeft zich ontpopt als een pro- Europeaan. Op Europees vlak is de balans voor u positief".
Graham WATSON (ALDE/ADLE, UK) vond dat het Voorzitterschap zijn uitdagingen niet had gekozen, maar ze wel met veel energie, enthousiasme en creativiteit had aangepakt. De liberaal-democraten riepen de Raad van ministers van economie en financiën op om de BTW op energiebesparende producten te snoeien om de industrie en het milieu te helpen. De oplossing die het Voorzitterschap voor het Verdrag van Lissabon gevonden had, was niet elegant, maar hopelijk wel doeltreffend. Verwijzend naar Hendrik de IVe zei Watson: "als Parijs een mis waard is, is Dublin een Commissaris waard". Alleen op het vlak van het klimaatpakket, zag hij punten waar kritiek op zou komen. Al bij al vond hij het voor Sarkozy tijd voor een rustperiode: "u moet ook niet alles doen, laat u de ministers van financiën maar aan eerste minister Juncker over".
Daniel COHN-BENDIT (GROENEN/EVA, DE) zei "wij erkennen uw goede wil, wij hebben gezien dat u verder wil komen met Europa". Maar hij had moeite met de manier waarop Sarkozy "het Parlement gebruikt als viagra om te reageren". "Als u zo doorgaat hebben we geen mogelijkheden meer om een Europees beleid op te bouwen". Hij vond het feit dat naar een akkoord in eerste lezing werd gestreefd chantage: "wij laten ons niet chanteren, zelfs voor het klimaatpakket heb ik mijn twijfels over het regelen van een eerste lezing". Hij kwam ook op voor de Europese Commissie: "u hebt de Commissie beperkt tot een secretariaat van de Raad". Over het beleid ten aanzien van China zei hij "de Chinezen hebben u vernederd en zijn over u heen gelopen, ik vind het goed dat het Europees Parlement de Sacharovprijs aan Hu Jia heeft gegeven. Ik vind dat we niet op de knieën moeten gaan voor China".
Cristiana MUSCARDINI (UEN, IT) vond dat Sarkozy tijdens de crisis blijk had gegeven van moed. "u hebt Europa opnieuw in het middelpunt van het mondiaal debat geplaatst". "We moeten ervoor zorgen dat de instellingen tijdiger worden geraadpleegd, want de crises kunnen niet door de centrale banken worden opgelost". Ze noemde het klimaatpakket een enorm succes. "U hebt gezegd dat dit een systeemcrisis is; wij moeten aandringen op een hervorming van het systeem".
"Ongetwijfeld zal het Franse Voorzitterschap herinnerd worden", zei Francis WURTZ (EVL/NGL, FR), "omwille van de ernstige gebeurtenissen de afgelopen maanden, maar ook omwille van de ongebruikelijke stijl van de Voorzitter. Naast de stijl zullen we ook uw manier van het beheren van de EU herinneren, u heeft aan politiek gedaan op een manier die we niet gewend zijn". Hij vond het goed dat er een akkoord over het klimaatpakket was, al was het onvoldoende en voldeed het niet aan de verwachtingen. Hij had kritiek op de druk die de Raad op Ierland had uitgeoefend, "je moet naar het Ierse volk luisteren en begrip voor hen opbrengen".
Nigel Paul FARAGE (IND/DEM, UK) prees het Franse Voorzitterschap voor zijn dynamiek en energie, maar had kritiek op zijn doel: "wat is dat voor EU die u wenst, een Unie die de democratie neerbuigend behandelt?" "Ierland heeft al 'nee' gezegd. Nu zien we het ware gezicht van deze EU". Hij uitte kritiek op Daniel Cohn-Bendit, de fractieleider van de Groenen, die tijdens een recente vergadering in Praag de Tsjechische President Klaus, toekomstig EU-Voorzitter, "walgelijk had behandeld".
Bruno GOLLNISCH (NI, FR) zei namens de niet-ingeschreven Europarlementsleden dat de financiële crisis de "onaangepastheid van de EU" had aangetoond, want de maatregelen die waren getroffen, waren getroffen in een nationaal kader of in een kader van multilaterale diplomatie. Over het voorstel van Ierland om vóór een tweede referendum over het Verdrag van Lissabon te organiseren, zei hij "wat hier gebeurt is totalitair. Wij veroordelen die praktijken waarbij, wanneer een volk een verdrag verwerpt, het wordt gedwongen om er opnieuw over te stemmen".
Debat: 16 december 2008