Franse minister voor Europese Zaken evalueert Franse voorzitterschap
De Franse minister voor Europese Zaken Jean-Pierre Jouyet was de afgelopen zes maanden het gezicht van het Franse voorzitterschap van de EU in het Europees Parlement. Volgens Jouyet waren de behandeling van onderwerpen als Georgië, de klimaatverandering en de financiële crisis “niet traditioneel Frans.” We spraken met hem.
Meneer Jouyet, wat wilt u dat de EU-burgers onthouden van het Franse voorzitterschap?
“Een actief en reactief voorzitterschap in het omgaan met de internationale crises - zoals die in Georgië en de economische en financiële crisis. Dit voorzitterschap is niet in de lijn geweest met de Franse traditie, zo is president Sarkozy drie keer naar het Europees Parlement gekomen waarbij hij zijn oor te luister heeft gelegd bij alle Parlementsleden.
Verder hebben we geprobeerd ervoor te zorgen dat het voorzitterschap een burgerlijk voorzitterschap was, door middel van veel vergaderingen in Frankrijk, Brussel...we hebben geprobeerd om thema’s als de toegenomen mobiliteit van jongeren op de agenda te zetten.”
Bent u tevreden over de vooruitgang van de Unie op bepaalde gebieden of minder tevreden over andere?
“De EU heeft meer middelen tot de beschikking dan dat ik aannam ten aanzien van het buitenlands beleid en het veiligheidsbeleid. Bij het conflict tussen Rusland en Georgië was Europa in staat om het conflict op te lossen door middel van het voorleggen van een vredesplan.
Verder is de Unie in staat gebleken om te innoveren in zijn werkmethoden in het omgaan met de economische en financiële crisis. Tot onze spijt echter loopt de uitvoering van het Verdrag van Lissabon vertraging op; we verwachtten het Ierse nee niet. We betreuren dan ook dat er nog steeds dat een probleem van communicatie bestaat in de relatie met de burgers.”
Welke gevolgen heeft de financiële crisis gehad voor de projecten van het Franse voorzitterschap?
“Ik denk dat de doelstellingen die wij hebben gesteld zo goed als gehaald zullen worden. Het onderwerp klimaat blijft voor de bijeenkomst van Europese regeringsleiders en staatshoofden op 11 en 12 december de moeilijkste kwestie. Andere prioriteiten zoals defensie, voedsel, landbouw, immigratie en asiel zullen opgelost worden zoals we dat graag zien.
Dus de financiële crisis heeft ons meer werk geleverd, maar heeft het tijdschema van prioriteiten van het Franse voorzitterschap niet verstoord."
Welke herinneringen van deze zes maanden van samenwerking met het EP zal u vooral bewaren?
"De toespraken van president Sarkozy is voor iedereen denk ik memorabel geweest. Persoonlijk vond ik veel debatten in het Parlement erg sterk: die over AIDS bijvoorbeeld - aangezien er een heleboel emotie aan te pas kwam. Het voorbereiden op het voorzitterschap, voortdurend in contact staan met het Parlement, de vergaderingen met de fractievoorzitters…dit zijn mijn beste herinneringen.
Het meest emotionele moment voor mij is verder de begroeting van het voltallige Parlement geweest in Straatsburg."
Welke Europees thema's zullen naar uw mening op de voorpagina van onze site terechtkomen na de Europese verkiezingen van 2009?
"Ik denk dat de institutionele kwestie zeer hoog op de agenda zal staan, in afwachting van wat onze Ierse vrienden gaan doen. Maar ongeacht het resultaat zal de institutionele kwestie opnieuw worden besproken.
Helaas zal verder de economische crisis als Europese prioriteit bestaan. Hoe kan Europa zijn dynamisme en sociale model behouden, met behoud van zijn regels gebaseerd op het herstel van de economie en het herstel van het vertrouwen van beleggers, consumenten en spaarders?
Verder zullen we aanschouwen hoe de betrekkingen met de nieuwe regering-Obama zullen verlopen, evenals de kwestie van de klimaatverandering met het oog op de internationale klimaatconferentie in Kopenhagen."
REF.: 20081209STO44053