Aankomend EU-voorzitter Tsjechië wendt blik naar oosten

donderdag 13 november 2008

BRUSSEL (ANP) - Het komend halfjaar wil de EU i vooral naar het oosten kijken, zo blijkt uit het programma van Tsjechië dat 1 januari het EU-voorzitterschap i overneemt van Frankrijk.

Het land wil rond april onder meer een grote EU-top organiseren met zes landen ten oosten van de Europese Unie. Landen als Moldavië, Azerbeidjan, Armenië, Georgië, Oekraïne en eventueel ook Wit-Rusland moeten daar een keuze krijgen tussen Rusland of Europa. Om te beginnen moeten er meer studenten worden uitgewisseld, zo is het idee.

De oog op het oosten volgt op de juist nogal zuidelijke blik van president Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk i. Die belegde bij zijn aantreden direct topoverleg over nauwere banden tussen de EU-landen i en landen in Noord-Afrika.

Drie e's

De aankomend EU-voorzitter Tsjechië wil zich verder concentreren rond drie e's: naast externe betrekkingen zijn dat energie en economie. Voor energie probeert de voorzitter de voorstellen af te hameren om veel energie te besparen. Dat varieert van plannen voor zuiniger autobanden tot meer noodvoorraden olie.

Voor de economie wil Tjsechië vooral de besluiten uitwerken van de G20-top zaterdag in Washington. Premier Jan Peter Balkenende i en regeringsleiders van andere industriële landen spreken daar over de financiële crisis.

Doorprikken proefballonnetjes

Duidelijk is dat Tsjechië enkele proefballonnetjes van de Franse president Sarkozy wil doorprikken. Het economisch liberale land voelt helemaal niets voor Sarkozy's idee voor staatsfondsen die buitenlandse overnames moeten tegengaan. Ook suggesties voor een 'economische regering' voor eurolanden verdwijnen naar de prullenbak, als het aan de Tsjechische regering ligt. Ook Nederland, dat in EU-vergaderingen vaak op één lijn zit met Tsjechië, voelt daar overigens niets voor.

Tsjechië met zijn tien miljoen inwoners wordt inmiddels het tweede Oost-Europese land dat zes maanden leiding gaat geven aan de Europese Unie. Eerder dit jaar beet Slovenië al het spits af. De Oost-Europese landen traden in 2004 toe tot de Europese Unie en hebben er inmiddels een stevige positie.