EP-delegatie naar Rusland voor klimaatverandering

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 7 november 2008.

In december moet er een nieuwe wereldwijde overeenkomst voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen worden opgesteld. Een delegatie van het EP van de commissie voor de klimaatverandering bezocht vorige week Rusland om het onderwerp te bespreken.

Een conferentie in Kopenhagen geldt in december als decor voor de opvolging van het Kyoto-protocol dat in 2012 afloopt.

De EP-delegatie ontmoette in Rusland leden van de Doema, de Federale Raad en regeringsvertegenwoordigers op het gebied van economie, energie en buitenlandse zaken. Ook spraken ze met vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld.

Klimaatveranderingeffecten in Rusland

Vittorio Prodi (IT, ALDE), het hoofd van de delegatie en vicevoorzitter van de commissie klimaatverandering, liet ons weten dat "het aanbod van fossiele brandstoffen van belang is, maar de opwarming van de aarde moet ook worden tegengegaan. Het is in het gemeenschappelijk belang van Rusland en de EU om te zorgen voor de geleidelijke verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen."

Volgens de Nederlandse Dorette Corbey i (sociaaldemocratische fractie PES) is de klimaatverandering voor Rusland nooit een probleem geweest: "Het was altijd zo koud in Siberië dat twee graden warmer welkom zou zijn. Nu erkennen ze pas echt het probleem; de bevroren bodems beginnen bijvoorbeeld te smelten. Op deze gronden is veel van de infrastructuur gebouwd."

Volgens Romana Jordan Cizelj (SL, Europese Volkspartij) echter "is in Rusland de klimaatverandering geen prioriteit, maar de economische groei."

"Rusland moet belangrijke rol spelen"

President Medvedev vaardigde onlangs een decreet uit dat tot doel heeft de energie-efficiëntie met 40% te verbeteren tegen 2020 in vergelijking met 2007.

Volgens Corbey "lijkt 40% veel, maar als je kijkt hoe ze met energie omgaan, is dit niet moeilijk te bereiken. Op dit moment kennen veel gebouwen een systeem waarin alle appartementen zijn voorzien van gelijke verwarming. Als mensen hun appartement willen afkoelen openen ze dus hun ramen omdat ze de verwarming niet kunnen uitschakelen."

Cizelj: "Rusland was wellicht het belangrijkste land dat het Kyoto-protocol ratificeerde. We willen dat Rusland opnieuw een belangrijke rol gaat spelen, we willen graag dat Rusland de leiding neemt in de onderhandelingen: het moet een proactieve rol spelen."

Prodi: "We houden elkaar op de hoogte van de ontwikkelingen. We hebben hen ook verzocht begin volgend jaar naar het EP te komen voor besprekingen."

Obama geeft hoop

Naast Rusland bezochten delegaties van de commissie eerder China, India en Bangladesh en de VS.

Cizelj toonde zich verheugd over met het feit dat "alle presidentskandidaten de Amerikaanse strijd tegen de klimaatverandering steunden."

Volgens Corbey geeft de verkiezing van Barack Obama hoop: "Obama heeft zich openhartig uitgesproken tijdens zijn campagne dat er sprake moet zijn van een beleid op het gebied van de klimaatverandering en energie dat deze problemen aanpakt. Dus ik verwacht dat de VS zich een partner zullen tonen van de EU."

REF.: 20081103STO41200