Woensdag in de plenaire vergadering: Ingrid Betancourt, financiële crisis en waterschaarste

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 9 oktober 2008.

De zitting opende in een verhoogde emotionele sfeer, aangezien voormalige gijzelaar Ingrid Betancourt in haar toespraak de steun beschreef die de woorden van het Parlement haar tijdens haar gevangenschap hadden gebracht. Er volgde een debat over de kwesties die op de agenda staan van de Europese Raad van volgende week zoals de gevolgen van de financiële crisis en de toekomst van het Hervormingsverdrag. De parlementsleden bespraken ook hoe Europa waterverspilling kan tegengaan.

Betancourt: "Er is niets sterker dan woorden"

EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering gaf Ingrid Betancourt, de voormalige Colombiaanse presidentskandidate, een warm welkom. Zij deelde in haar toespraak haar ervaringen als gevangene met de parlementsleden en zij spoorde het EP aan om hen die zij "vrijheidsvechters" noemde, te steunen en voor de vrijlating van gijzelaars te ijveren.

"Wij hebben uw woord nodig," zei zij tegen de parlementsleden. "Want het enige wapen waar wij in moeten geloven is de kracht van het woord."

Betancourt werd door de guerrillabeweging FARC gedurende zes jaar in gijzeling gehouden en kwam afgelopen juli vrij. Via de link hieronder kunt u meer lezen over haar bezoek aan het Parlement.

Financiële crisis op de agenda van de Europese Raad

Een debat volgde over de voorbereidingen voor de volgende Europese Raad, die op 15 en 16 van oktober 2008 zal plaatsvinden. Op de agenda staan de financiële crisis en de economische situatie, het verdrag van Lissabon, het immigratie-, en asielbeleid, de voedselprijzen en klimaatverandering.

Het debat legde diepe ideologische verschillen tussen de parlementsleden bloot, toen zij de recente gebeurtenissen in de financiële wereld interpreteerden en de conclusies voor de EU als geheel trokken. Ondanks de verschillende interpretaties over de bredere betekenis van de crisis, waren de meeste sprekers het erover eens dat de EU in een gezamenlijke aanpak het initiatief moet nemen voor de introductie van  nieuwe maatregelen en regels om de stabiliteit van de economie te verzekeren.

Waterschaarste en droogte in de EU

In de avond debatteerden de parlementsleden over een verslag over waterschaarste en droogte in de EU. Het verslag, opgesteld door Richard Seeber (EVP-ED), vraagt aandacht voor de drie belangrijkste problemen waar de EU zich mee bezig zou moeten houden: niet-duurzame en inefficiënte waterconsumptie en -verspilling; gebrek aan voorlichting over waterschaarste en het gebrek aan een geïntegreerde benadering voor de aanpak van het waterprobleem.

De parlementsleden riepen op tot een betrokkenheid op alle politieke niveaus en het gebruik van het beleid en de financiële instrumenten op Europees niveau om het probleem op te lossen

Seeber zei dat in de toekomst tot drie miljard mensen te maken zullen krijgen met waterschaarste en dat al in 2007 één op de drie Europeanen in gebieden met waterschaarste leefden. Hij onderstreepte dat voor de strijd tegen waterschaarste en droogte "de lidstaten eensgezind zouden moeten samenwerken".

Hij vond ook dat Europa zou moeten proberen om een wereldleider te worden op het gebied van waterbesparende technologieën.

Wit-Rusland

Een ander onderwerp dat werd besproken, was de situatie in Wit-Rusland na de parlementaire verkiezingen  waarbij de internationale normen voor democratie niet werden eerbiedigd.

REF.: 20081006STO38724