Parlementsleden controleren EU-projecten in Bulgarije
Nadat de Europese Commissie i de hulp van de EU aan Bulgarije ter waarde van honderden miljoenen euro opschortte, gingen twee delegaties parlementsleden naar Bulgarije om zelf de situatie in de armere gebieden te beoordelen en om te zien wat er verkeerd gaat met het geldbeheer. Zij concludeerden dat een hervorming van het justitiële stelsel en meer steun voor infrastructuur en milieu nodig zijn.
Het bevriezen van de EU-fondsen
De Europese Commissie schorste in juli tijdelijk een aantal EU-fondsen en bevroor betalingen aan Bulgarije, waarmee honderden miljoenen euro aan bestedingen in het land werden geblokkeerd.
Het besluit volgde op onderzoeken door OLAF, het anti-fraudebureau van de EU, en op twee verslagen van de Commissie.
Bulgarije, dat in januari 2007 bij de EU kwam, heeft een aantal ernstige moeilijkheden bij het implementeren van door de EU-gefinancieerde programma's. Verder is de bestuurlijke capaciteit zwak, zijn er serieuze aanwijzingen van onregelmatigheden en verdenkingen van fraude en belangenverstrengelingen in de toekenning van contracten geweest.
Twee EP-delegaties naar Bulgarije
Twee delegaties van het Parlement zijn naar Bulgarije afgereisd om de situatie zelf waar te nemen. Een delegatie van de begrotingscontrolecommissie vertrok eind september onder leiding van Nils Lundgrun (IND/DEM) naar het land om het misbruik van EU-fondsen te bekijken.
In dezelfde periode vertrok een delegatie van de commissie Regionale ontwikkeling onder leiding van Gerardo Galeote (EVP-ED) naar het land om de regionale ontwikkeling te bestuderen.
Beide delegaties hadden vergaderingen met topambtenaren en regeringsvertegenwoordigers zoals de vicepremier en ministers.
De grootste problemen met de fondsen
Volgens Lundgren zijn de grootste problemen het zwakke justitiële stelsel, geen rechtzaken, corruptie en slechte contracten. Bij een project voor de aanleg van een autosnelweg, bijvoorbeeld, vraagt de contractant meer geld voor de toenemende kosten van bouwmateriaal. In het contract is dit niet geregeld.
Bij projecten bij een viskwekerij en in een roomijsfabriek was het onduidelijk wie de eigenaar was. Volgens Lundgren "zouden wij geen geld moeten betalen op de manier waarop dit nu gebeurd door kapitaal in een privé-onderneming te stoppen om de werkgelegenheid in een bepaald gebied te verhogen."
Vanuit zijn perspectief als voorzitter van de commissie Regionale ontwikkeling, noemde Galeote als grootste problemen de slechte infrastructuur, de toestand van het milieu en het gebrek aan samenhang tussen de verschillende regio's.
Over het misbruik van fondsen
"Hun justitiële stelsel moet worden hervormd en hooggeplaatste personen moeten voor de rechtbank verschijnen. Ze moeten beginnen te handelen op de manier die wij hen vragen," zei Lundgren.
Galeote zei dat het misbruik van fondsen niet zou moeten worden gegeneraliseerd: "De Commissie heeft direct actie ondernomen naar aanleiding van problemen met één specifieke offerte." Hij is van mening dat de overheid en de belangrijke oppositiepartijen in de bestrijding van corruptie absoluut toegewijd zijn. "Wij verwachten het verslag van de Commissie deze herfst om de verbeteringen die in het land zijn gemaakt te kunnen verifiëren".
Wat gaat er nu gebeuren?
Volgens het verslag van de Commissie is zij bereid haar besluit terug te draaien "zodra Bulgarije de noodzakelijke correctieve maatregelen heeft getroffen om financieel beheer te verbeteren en controlesystemen te verscherpen". In de tussentijd moeten de minder ontwikkelde regio's in Bulgarije het doen zonder de EU-fondsen die zij duidelijk nodig hebben.
REF.: 20081006STO38721