Concentraties: Commissie geeft American Express en Fortis toestemming Alpha Card tot volwaardige joint venture om te vormen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 3 oktober 2008.

IP/08/1458

Brussel, 3 oktober 2008

Concentraties: Commissie geeft American Express en Fortis toestemming Alpha Card tot volwaardige joint venture om te vormen De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de geplande transactie waarbij de bestaande gemeenschappelijke onderneming Alpha Card cvba wordt omgevormd tot een volwaardige gemeenschappelijke onderneming van American Express Company en Fortis Bank NV (België). Na toetsing aan de EU-concentratieverordening kwam de Commissie tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Fortis levert wereldwijd bank- en verzekeringsdiensten aan particuliere, zakelijke en institutionele cliënten. American Express is internationaal actief op het gebied van de uitgifte van betaalkaarten, merchant acquiring en reis- en verzekeringdiensten ("Amex"-activiteiten). In België en Luxemburg waren de meeste Amex-activiteiten op het gebied van betaalkaarten en merchant acquiring overgedragen aan de oorspronkelijke gemeenschappelijke onderneming Alpha Card. Deze geeft in België en Luxemburg betaalkaarten uit en levert diensten op het gebied van merchant acquiring.

Op 29 augustus 2008 hebben American Express en Fortis de Commissie op de hoogte gebracht van hun voornemen om gezamenlijke zeggenschap over Alpha Card te verwerven.

Bij haar onderzoek heeft de Commissie vooral gekeken naar de overlappingen in de activiteiten van de partijen op de markten voor de uitgifte van betaalkaarten en merchant acquiring over het algemeen en de potentiële segmenten ervan in België en Luxemburg. Omdat de activiteiten van Alpha Card tot American Express-kaarten beperkt blijven, kwam de Commissie tot de bevinding dat de voorgenomen transactie slechts een marginale impact zou hebben op de gecombineerde marktaandelen van Fortis, American Express en Alpha Card op de markt voor het uitgeven van betaalkaarten in zijn geheel; evenmin stelde zij mededingingsbezwaren vast voor potentiële segmenten in een van beide lidstaten. American Express blijft zelf slechts in geringe mate op beide markten actief, omdat zij het overgrote deel van haar activiteiten aan Alpha Card heeft overgedragen. Wat de markt voor merchant acquiring betreft, stelde de Commissie vast dat deze transactie, ongeacht de gekozen marktafbakening, geen mededingingsbezwaren doet rijzen omdat Fortis toch niet actief is op het gebied van merchant acquiring. Bovendien blijven in beide lidstaten een aantal kredietkaartmaatschappijen en zeer grote concurrenten met de gemeenschappelijke onderneming en haar beide moedermaatschappijen concurreren. Daarom kon de Commissie concluderen dat de voorgenomen transactie geen mededingingsbezwaren doet rijzen.

Meer informatie over deze zaak is te vinden onder:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m104.html#m_5241