Nederland profiteert meest van interne markt

vrijdag 19 september 2008

Den Haag (PDC)

Europa i levert Nederland een extra maandsalaris op. Voor het eerst is onderzocht wat de invloed is van de Europese samenwerking op het inkomen van de Nederlandse burger. Die invloed is groot, zo blijkt. Onderzoeker Arjan Lejour van het Centraal Plan Bureau en auteur van het rapport ' The Internal Market and the Dutch Economy' : "Door de geharmoniseerde markt hebben wij ongeveer 6 procent meer inkomen. Dat betekent voor de individuele burger een extra inkomen tussen de 1.500 en de 2.200 euro''.

Dit extra inkomen is volgens hem direct toe te schrijven aan de interne markt. Door de inspanningen van Brussel om tot een vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal te komen, zijn de interne barrières verdwenen. Het verhandelen van goederen is hierdoor gemakkelijker en minder kostbaar geworden. Van alle EU-lidstaten i profiteert Nederland, dankzij haar positie als distributieland, hier van alle EU-lidstaten het meest van.

De Nederlandse economie groeit jaarlijks tussen de 25 en 30 miljard euro extra dankzij de Europese eenwording. Ook zonder de Europese samenwerking zou de Nederlandse economie gegroeid zijn, maar minder dan nu het geval is. In de toekomst kan het voordeel van de interne markt uitgroeien tot 15 procent van het BBP. Naar verwachting zal de dienstenrichtlijn i, die in 2009 in werking treedt, Nederland nog meer voordeel opleveren.