EP-leden kritisch voor Rusland in hun resolutie over Georgië

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 3 september 2008.

EP-leden roepen Rusland op om zich aan zijn toezeggingen te houden en zijn troepen uit Georgië terug te trekken. In een resolutie die woensdag met een ruime meerderheid werd goedgekeurd, verzoekt het Europees Parlement de Raad om een monitoringmissie naar Georgië te sturen. Ook pleit het voor een versterking van het Europees nabuurschapsbeleid en bevestigt het het belang van Georgië voor de verbetering van de energieveiligheid van de EU.

Het Europees Parlement heeft een resolutie over Georgië goedgekeurd, met 549 stemmen vóór, 68 tegen en 61 onthoudingen. In zijn resolutie vraagt het Rusland de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Georgië te eerbiedigen en het verwerpt daarom met grote nadruk de erkenning door Rusland van de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië. Ook vraagt het Rusland met klem om zich aan alle toezeggingen in het staakt-het-vurenakkoord te houden en over te gaan tot de volledige en onmiddellijke terugtrekking van zijn troepen uit Georgië zelf en de vermindering van zijn militaire aanwezigheid in Zuid-Ossetië en Abchazië tot de troepensterkte van vóór de uitbarsting van het conflict.

Europarlementsleden vragen de Raad en de Commissie om hun beleid ten opzichte van Rusland te herzien. Ze stemmen dan ook in met het besluit van de Europese Raad om de onderhandelingsbesprekingen over de partnerschapsovereenkomst op te schorten zolang de Russische troepen zich niet hebben teruggetrokken op de stellingen die zij vóór 7 augustus innamen.

Versoepeling visumregeling en internationaal onderzoek

De Commissie moet volgens het EP voorstellen doen voor overeenkomsten met Georgië om de visumregeling te versoepelen, zoals daar nu ook overeenkomsten voor bestaan met Rusland.

Ook moet er een internationaal onderzoek plaatsvinden om de feiten vast te stellen en voor meer duidelijkheid te zorgen omtrent bepaalde beschuldigingen. Het Parlement roept verder Georgië, dat het statuut van Rome van het Internationaal Strafhof heeft geratificeerd, en de Russische autoriteiten op, steun te verlenen aan en volledig samen te werken met de openbare aanklager van het Internationaal Strafhof. Bovendien roept het de Russische en Georgische autoriteiten op alle informatie te verstrekken over gebieden waar hun legers clusterbommen hebben afgeworpen, zodat onmiddellijk kan worden gestart met het opruimen van ongeëxplodeerde munitie.

Monitoringmissie als onderdeel van Europees veiligheids- en defensiebeleid

Parlementsleden verzoeken de Raad als onderdeel van het  Europees veiligheids- en defensiebeleid (EVDB) een monitoringmissie uit te zenden als aanvulling op de VN- en OVSE-missies en om voor een VN-mandaat voor een EVDB-vredesmissie te pleiten. Ze zijn verheugd over het besluit om een speciale vertegenwoordiger van de EU voor de crisis in Georgië te benoemen.

Nabuurschapsbeleid en afhankelijkheid van energietoevoer

Het Europees nabuurschapsbeleid moet verder worden uitgebouwd en afgestemd op de behoeften van oostelijke partners en de betrokkenheid van de EU bij het Zwarte-Zeegebied moet worden vergroot. Verder steunen Parlementsleden het voorstel om spoed te zetten achter de oprichting van een vrijhandelszone met Georgië, Oekraïne en Moldavië.

Georgië is van groot belang voor de verbetering van de energieveiligheid van de EU doordat het een alternatief biedt voor de transitroute voor Russische energie, zeggen Parlementsleden. Ze verwachten ook dat de EU doorgaat met het Nabucco-pijpleidingproject, erkend als prioritair project van de EU. Die pijplijn zou het Georgische grondgebied moeten doorkruisen en vormt het meest serieuze alternatief voor de projecten die in samenwerking met Rusland zijn ondernomen. Bovendien benadrukken Parlementsleden de noodzaak van een gemeenschappelijk energiebeleid waarmee de bevoorradingsbronnen worden gediversifieerd.

Socialistische fractie had graag vermelding van Saakashvili's "ongepaste" eerste actie gezien

Hoewel de resolutie ook werd gesteund door de socialistische fractie, zei Martin SCHULZ (PES, DE) net na de stemming dat de socialistische fractie in de gezamenlijke resolutie graag een vermelding van President Saakashvili's "ongepaste" eerste actie bij de aanvang van het conflict had gezien. Na de onderhandelingen met de andere fracties was die vermelding niet in de gezamenlijke resolutie opgenomen.

Resolutie aangenomen met amendementen (549-68-61)Datum: 3 september 2008