Maandag in de plenaire vergadering: Georgië en Justitie en Binnenlandse Zaken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 2 september 2008.

De parlementsleden werden op de eerste vergaderdag na het zomerreces toegesproken door de Franse Minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, die van de buitengewone EU-top over Georgië naar het Parlement i was gesneld. Hij stelde hen op de hoogte van de conclusies van de nationale leiders wat de aanpak van de crisis betreft. In het debat dat hierop volgde, legden de leden de nadruk op de toekomstige relaties met Rusland. Er werd ook over Justitie en Binnenlandse Zaken gedebatteerd.

Debat over Georgië, Rusland en de EU

"Als wij er vandaag niet in slagen om onze verantwoordelijkheid te nemen, dan zou Rusland op dezelfde manier met andere staten kunnen omgaan", waarschuwde Voorzitter Hans-Gert Pöttering i tijdens de buitengewone EU-top over Georgië. Hij richtte zich rechtstreeks tot de burgers van de drie Baltische Staten, Estland, Letland en Litouwen, toen hij zei: "U bent niet meer alleen! Een bedreiging voor uw land, zou een bedreiging voor de Europese Unie als geheel vormen."

Pöttering riep de EU i op tot eensgezindheid en vastbeslotenheid om niet te accepteren dat de territoriale integriteit van Georgië door een eenzijdig besluit van Moskou in vraag wordt gesteld.

Kouchner verdedigde een standvastige houding door de Russische eenzijdige actie te veroordelen. Hij gaf ook uitleg over het besluit om de besprekingen van de EU met Rusland voor een nieuwe partnerschapsovereenkomst op te schorten tot Moskou zijn troepen uit Georgië terugtrekt. Verder pleitte hij voor het handhaven van communicatiekanalen met Rusland en bood hij Georgië hulp aan voor de wederopbouw.

Naast Minister Kouchner, was de Commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen en Europees nabuurschapsbeleid, Benita Ferrero-Waldner, ook aanwezig bij het debat. Zij onderstreepte de behoefte van Europa aan een coherent energiebeleid, dat door deze crisis wordt geopenbaard.

De sprekers voor de fracties veroordeelden de actie van Rusland in de Kaukasus en sommigen bekritiseerden ook de acties van de Georgische overheid in de loop van de crisis. Wat de toekomst betreft, werd de behoefte aan een constructieve en evenwichtige rol van de EU in het bijdragen tot een oplossing van het conflict breed gedragen. Verder benadrukten veel leden het  belang van de verhouding van de EU met Rusland op lange termijn.

Lees een gedetailleerd verslag van het debat via de link hieronder.

Debat over Justitie en Binnenlandse Zaken

Er werden maar liefst vijf verslagen met betrekking tot Justitie en Binnenlandse Zaken besproken tijdens het debat met de Franse Minister van Justitie, Rachida Dati en de Commissaris van Justitie, vrijheid en veiligheid, Jacques Barrot. Onder de besproken kwesties waren: wederzijdse erkenning en uitvoering van strafrechtelijke beslissingen tussen de lidstaten, de versterking van gerechtelijke samenwerking door Eurojust i en het Europees justitieel netwerk (maar met sterkere gegevensbescherming).

De parlementsleden vroegen ook aandacht voor de ongelijkheden tussen de lidstaten wat betreft asielaanvragen, ondanks het 'Dublin-systeem', ingesteld in 2003, dat bepaalt welke lidstaat verantwoordelijk is voor het onderzoeken van een asielaanvraag. Zij riepen op tot een betere lastenverdeling en stelden dat detentie van asielzoekers een maatregel moet zijn die alleen "als laatste redmiddel" kan worden gebruikt.

Rouw om de afwezigen

Bij de opening van de zitting herdachten de parlementsleden de slachtoffers van het vliegtuigongeluk in Madrid op 20 augustus waarbij 154 mensen het leven lieten en dat van 24 augustus in Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizstan, waarbij 68 passagiers stierven. De leden herdachten ook de collega's die tijdens de zomer overleden: Bronislaw Geremek (ALDE, Polen), Willy Piecyk (PSE, Duitsland) en een voormalig lid van het Europese Parlement, Maria Luisa Cassanmagnago Cerretti.

Ook op maandag

Later in de nacht debatteerden de parlementsleden over verzekeringen voor motorvoertuigen, de strijd tegen fiscale fraude en het Europese verbintenissenrecht.

REF.: 20080901STO35664