De disproportionele kracht van het Russische leger is een "ernstige zorg" volgens Voorzitter EP

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 14 augustus 2008.

De ontwikkelingen in Georgië van de laatste dagen zijn "zeer onrustwekkend" en "het gebruik van geweld door het Russische leger is een reden voor ernstige zorg," zei de Voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering, in een verklaring. "Enkel een politieke oplossing_ is mogelijk. Gebruik van militaire middelen is geen optie."

Hij zei dat de belangrijkste kwestie nu de humanitaire situatie is, aangezien militaire activiteiten de mensen uit hun huizen hebben verdreven. "De mensen, onschuldige slachtoffers van dit conflict, moeten de kans krijgen om zo spoedig mogelijk hun normale leven weer op te pakken."

De rol van het Europees Parlement in Georgië

Voorzitter Pöttering heeft Marie Anne Isler Béguin, hoofd van de delegatie van het Europees Parlement voor betrekkingen met de zuidelijke Kaukasus, verzocht om naar Tbilisi af te reizen, waar zij deelnam aan de onderhandelingen onder leiding van de EU tussen Georgië en Rusland, die dinsdag tot een staakt-het-vuren leidden. "De EU moet een belangrijke en actieve politieke rol spelen om het vredesproces te bevorderen," zei Pöttering.

Vanuit Georgië beklemtoonde Isler Béguin op dinsdag het belang van de "internationalisering" van het vredesproces in de richting van de EU en de VN. Zij onderstreepte "de behoefte aan een dialoog om een politieke oplossing te vinden".

Volgens haar is het belangrijkste element van het vredesplan "het directe staakt-het-vuren en een directe stopzetting van alle wreedheden". Zij riep Rusland op om "de overeenkomst te eerbiedigen en onmiddellijk zijn troepen terug te trekken en de wreedheden te stoppen". Zij merkte verder op dat het plan volledig de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Georgië en al haar gebieden eerbiedigt.

Wat heeft Georgië nodig van de EU?

Het plan voorziet ook in de verwezenlijking van humanitaire corridors zodat er hulp aan de slachtoffers van het conflict kan worden geboden. Isler Béguin zei dat "de meest dringende stap nu bestaat uit het helpen van de slachtoffers en de naar schatting 100.000 vluchtelingen". Zij voegde hieraan toe dat "haar missie nu is om te weten te komen wat de inwoners van Georgië nodig hebben van de EU".

De commissies van het Parlement komen volgende week bijeen om de situatie te bespreken

De commissie voor Buitenlandse zaken en de subcommissie voor Veiligheid en defensie van het Parlement en de  delegatie voor betrekkingen met de zuidelijke Kaukasus zullen op woensdag 20 augustus in een buitengewone vergadering bijeenkomen om de situatie in Georgië te bespreken.

REF.: 20080812STO35261