"EU de belangrijkste partner in het vredesproces in Georgië"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 13 augustus 2008.

De EU heeft over de vrede tussen Georgië en Rusland onderhandeld en zij is "verantwoordelijk voor de opvolging en een goede uitvoering," verklaarde Marie Anne Isler Béguin (De Groenen) dinsdagnacht vanuit Tbilisi. Isler Béguin, voorzitter van de delegatie van het Europees Parlement i voor betrekkingen met de drie republieken in de zuidelijke Kaukasus, is op verzoek van Voorzitter Pöttering naar Georgië afgereisd en heeft samen met EU-leiders aan de vredesonderhandelingen deelgenomen.

Isler Béguin bevestigde dat "de Europese Unie nu de belangrijke partner in het Georgisch vredesproces is" maar zij beklemtoonde het belang van de "internationalisering" van het vredesproces in de richting van de EU en de VN. Zij onderstreepte "de behoefte aan een dialoog om een politieke oplossing te vinden".

Volgens haar is het belangrijkste element van het vredesplan "het directe staakt-het-vuren en een directe stopzetting van alle wreedheden". Zij riep Rusland op om "de overeenkomst te eerbiedigen en onmiddellijk zijn troepen terug te trekken en de wreedheden te stoppen". Zij merkte verder op dat het plan volledig de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Georgië en al haar gebieden eerbiedigt.

Wat heeft Georgië nodig van de EU?

Het plan voorziet ook in de verwezenlijking van humanitaire corridors zodat er hulp aan de slachtoffers van het conflict kan worden geboden. Isler Béguin zei dat "de meest dringende stap nu bestaat uit het helpen van de slachtoffers en de naar schatting 100.000 vluchtelingen". Zij voegde hieraan toe dat "haar missie nu is om te weten te komen wat de inwoners van Georgië nodig hebben van de EU".

De commissies van het Parlement komen volgende week bijeen om de situatie te bespreken

Jacek Saryusz-Wolski, voorzitter van de commissie Buitenlandse zaken, en Karl Von Wogau, voorzitter van de subcommissie Veiligheid en defensie, riepen ook op tot een direct stopzetting van de vijandigheden in Georgië en tot het sturen van een sterke veiligheids- en defensiemissie van de EU naar het gebied.

De twee commissies en de delegatie voor betrekkingen met de zuidelijke Kaukasus zullen op woensdag 20 augustus samenkomen om de situatie in het gebied te bespreken.

REF.: 20080812STO35261