Sarajevo viert feest na arrestatie Karadzic

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op dinsdag 22 juli 2008.
Auteur: Sebastiaan Gottlieb

Dertien jaar lang was hij een van de meest gezochte oorlogsmisdadigers ter wereld. De Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van duizenden moslims, is uiteindelijk toch opgepakt. Hij is maandagavond gearresteerd in de Servische hoofdstad Belgrado.

Karadzic is na zijn arrestatie overgebracht naar de rechtbank in Belgrado. Die moet beslissen of hij aan het Joegoslavië-tribunaal wordt overgedragen. Tegen het besluit van de rechtbank kan Karadzic in beroep gaan, maar de algemene verwachting is dat hij binnen enkele dagen in Den Haag zal arriveren.

 

Servië bereid tot medewerking

"We nemen onze toekomst in Europa erg serieus, dat hebben we hiermee laten zien", zei de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic in Brussel.

En volgens Bernard Kouchner, die het Franse EU-voorzitterschap vertegenwoordigt, is nu het grootste obstakel uit de weg geruimd om een vergaand samenwerkingverband te tekenen tussen de EU en Belgrado. EU-lidmaatschap zou dan wellicht de volgende stap kunnen zijn. "Hieruit blijkt in ieder geval dat Servië een stuk beter meewerkt dan eerst", zei Kouchner. "Al lijdt het geen twijfel dat ze Karadzic lang geleden al hadden kunnen arresteren. Als je denkt aan al die honderdduizenden slachtoffers, wie had dit moment dan nog durven verwachten?"


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa