Zaak Maddie gesloten, zoektocht gaat door

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op dinsdag 22 juli 2008.
Auteur: Lia van Bekhoven

De Portugese politie heeft het dossier rond de vermiste Britse kleuter Madeleine McCann gesloten. De toen 4-jarige Maddie verdween ruim een jaar geleden uit het appartement in de Portugese Algarve, waar de McCanns hun vakantie doorbrachten.

De Portugese politie kan dan een punt hebben gezet achter de zaak Madeleine McCann, het is onwaarschijnlijk dat ze van Madeleine's ouders af zijn.

Kate en Gerry McCann (beide veertig) hebben hun kant van het verhaal nooit verteld. Dat zullen ze voorlopig ook niet doen. Het zou maar afleiden van hun prioriteit: het vinden van hun dochter. Ze hebben echter niet uitgesloten op den duur een proces aan te spannen tegen de Portugese politie.

Blunders

In de ogen van de McCanns hebben de Portugezen vanaf het begin onvergeeflijk geblunderd. Plaatselijke agenten lieten na het appartement waaruit de bijna 4-jarige Madeleine verdween, af te zetten. De accommodatie was alweer verhuurd voordat een grondig, forensisch onderzoek was gehouden en de politie in buurland Spanje werd te laat gealarmeerd dat een kind werd vermist.

Een opmerkelijke stap werd in september gezet, toen de Policia Judiciaria (JP) verklaarde Madeleine's ouders formeel te verdenken van de verdwijning van hun dochter. De automatische sympathie voor de McCanns smolt op slag.

Wat volgde waren koortsachtige speculaties in de Portugese pers, vaak gevoed -zo leek het - door de plaatselijke politie. Britse kranten waren er snel bij de openlijke verdachtmakingen over te nemen en er desgewenst nog een schepje bovenop te doen. Het leidde tot smaadacties van Madeleine's ouders en een derde verdachte, Robert Murat, tegen Britse bladen. Die moesten enorme schadevergoedingen uitkeren.

Onderzoeksteam

De McCanns hebben sinds maandag recht op inzage in alle documenten van de Portugese politie. Hun onderzoeksteam (betaald uit het Vind Madeleine Fonds) zal de paperassen doorspitten naar losse draadjes die de Portugese autoriteiten wellicht lieten liggen. Door zich te concentreren op de ouders geloven de McCanns dat de politie zich liet afleiden van de kern van het onderzoek: de speurtocht naar Madeleine.

Nu de McCanns niet langer verdacht zijn en Britse schandaalbladen zich voor hun berichtgeving hebben geëxcuseerd, is het tij in Engeland opnieuw aan het keren. In het dorp Rotley waar het gezin woont was het medeleven, begrijpelijk, het diepst. Toch is ook daar de sympathie niet wat het was. Op het dorpspleintje - vlak bij het postkantoor, de kruidenier en de kroeg - brandt nog steeds de kaars ter herinnering aan Madeleine. Hij zal pas worden gedoofd als ze gevonden is.

Maar ook hier zijn er bedenkingen tegen Kate en Gerry McCann, die hun kinderen die avond alleen in hun slaapkamer lieten, terwijl zij vijftig meter verder met hun vrienden in een restaurant aten. "Het is vreselijk wat Kate en Gerry hebben doorgemaakt", zei een bewoonster tegen de BBC, "maar het doet niets af aan het feit dat ze de kinderen nooit alleen hadden mogen laten."

Blijven geloven

De verdwijning van Madeleine McCann in mei 2007 leidde tot een ongekende mediacampagne. Haar foto hing op schuttingen, achter winkelruiten en op diverse Europese en Amerikaanse vliegvelden. De media-aandacht was intens en zonder precedent.

Inmiddels zijn de posters verdwenen en hebben de meeste Britten hun interesses (en emoties) verlegd. Alleen voor de McCanns is er niets wezenlijks veranderd. Zij blijven geloven in de mogelijkheid dat hun dochter nog steeds in leven is. Totdat het tegendeel is bewezen.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa