Bulgarije riskeert Europese straf

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op zaterdag 19 juli 2008.
Auteur: Hans de Vreij

De Europese Commissie i besluit woensdag mogelijk tot forse sancties tegen Bulgarije, omdat dat land te weinig zou doen aan het terugdringen van de corruptie. Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben volgens bronnen in Brussel het initiatief genomen voor het opleggen van honderden miljoenen euro's aan strafkortingen op de Europese subsidies voor Sofia.

Volgens het programma Euranet (een samenwerkingsverband van Radio Nederland Wereldomroep met vijftien andere internationale omroepen, waaronder die van Bulgarije) zou de 'straf' kunnen oplopen tot 600 miljoen euro.

Redactrice Caroline Dijckmeester: "Bulgarije is vorig jaar lid geworden van de Europese Unie i, maar toen al vroeg men zich af of het land in staat zou zijn om de corruptie aan te pakken. Sindsdien heeft de EU weinig bewijzen gezien dat er daadwerkelijk iets gebeurt".

Strafkortingen

Een besluit tot strafkortingen op Europese subsidies staat woensdag op de agenda van de Europese Commissie. Dan wordt de reguliere voortgangsrapportage van Bulgarije besproken. In theorie is het mogelijk dat er voor woensdag nog wijzigingen in dat voortgangsrapport worden aangebracht, maar dat wordt onwaarschijnlijke geacht.

 

De Bulgaarse wereldomroep, Radio Bulgaria, vroeg voor Euranet willekeurige voorbijgangers in Sofia naar hun mening over de dreigende sancties. Een paar citaten:

"Er is niet genoeg gedaan aan de bestrijding van de corruptie. Sterker nog, het heeft zich uitgebreid naar de hogere regeringskringen."

Een andere spreker: "Mijn eerste reactie op de berichten over dreigende sancties was er een van boosheid en ontredderdheid. Het is allemaal de schuld van de mensen die de macht hebben. Dit is slecht voor het imago van ons land."

Een derde reactie: "Ik vind dit in het algemeen gesproken een eerlijke sanctie. De Bulgaren moeten tot de orde worden geroepen en de beste manier om dat te doen is wellicht het opleggen van economische sancties en toezicht."

Geen vertrouwen

Naast financiële sancties zou - met name de Nederlandse regering - er bij een groep gelijkgestemde EU-landen ook op hebben aangedrongen om Bulgarije voorlopig niet te laten toetreden tot het Schengenakkoord, de overeenkomst die een vrij verkeer van personen en goederen mogelijk maakt.

Volgens Caroline Dijckmeester van Euranet staat er voor Sofia 600 miljoen euro op het spel, simpelweg omdat Brussel geen vertrouwen heeft in de twee Bulgaarse overheidsinstanties die de Europese subsidies beheren. De helft van dat bedrag zou volgens haar al komende november kunnen worden ingehouden.

Georganiseerde misdaad

Zij citeerde uit het ontwerprapport over Bulgarije dat in Brussel circuleert. Daarin staat ondermeer dat het land schoon schip moet maken in het overheidsapparaat en er garant voor moet staan dat "de genereuze subsidies die het van de EU ontvangt ook daadwerkelijk de burgers bereikt, en niet wordt weggesluisd door corrupte ambtenaren die samenwerken met de georganiseerde misdaad".


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa