EP heeft milieu- en geopolitieke zorgen over Nord Stream project

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 8 juli 2008.

De geplande pijpleiding van de Stroom Nord langs de zeebedding van de Oostzee baart het Europese Parlement i zorgen vanwege de gevolgen voor het milieu als om geopolitieke redenen. In een rapport dat met 542 stemmen vóór, 60 tegen en 38 onthoudingen werd goedgekeurd, roept het Parlement de Commissie i en Raad i op een actievere rol te spelen bij de evaluatie van de milieueffecten van deze aardgasleiding.

Als één van de infrastructuurprojecten die onder de Netwerken van de Energie van de EU Transeuropese (TEN-e) worden geselecteerd, is de onderzeese pijpleiding van de Stroom Nord, die Duitsland en Rusland direct zou aansluiten, onderwerp van een eigen-initiatiefrapport van de Voorzitter van de Verzoekschriftencommissie Marcin LIBICKI (UEN, PL). Het rapport antwoordt aan twee petities van Poolse en Litouwse milieuverenigingen die vrezen dat de geplande pijpleiding ecosystemen langs de Poolse en Litouwse kustlijn schade kon berokkenen.

De gedumpte munitie zou het milieu en de volksgezondheid kunnen bedreigen

Het Parlement waarschuwt dat werelds langste en ondiepste dubbele onderzeeaardgasleiding, kwetsbaar is voor schade. Het Parlement beklemtoont dat "het gebruik van een groot aantal van schepen en ander materiaal bij het werk op een gebied van 2.400 km² in de Oostzee, een ernstige bedreiging vormt voor biodiversiteit' en dat 'Nord Stream AG zou moeten worden verplicht om compensatie voor om het even welke milieuschade te betalen.

'Munitie die op de Baltische zeebedding na Wereldoorlog II werd gedumpt kan een bedreiging voor het Baltische milieu, en voor het menselijke leven vormen en de gezondheid', zegt het rapport. Grote hoeveelheden giftige substanties zoals mosterdgas, Clark I en Clark II zijn aanwezig in ongeveer 80.000 ton munitie, die zeer zwaar aangetast is en niet altijd kan worden gelokaliseerd.

Diversificatie van middelen en alternatieve routes essentieel voor Europese energieveiligheid

Aangezien de EU van een beperkt aantal energiebronnen, leveranciers en vervoerroutes afhangt, "is het essentieel om diversificatie-initiatieven te steunen", zegt het rapport. Het onderstreept ook dat "de energieveiligheid als essentiële component van de algemene EU veiligheid" moet worden beschouwd.

Het Parlement merkt op dat de pijpleiding van de Nord Stream slechts één van een groot aantal infrastructuurprojecten zal zijn, die nodig zijn om aan de groeiende vraag naar aardgas te voldoen. Het Parlement is van mening, dat ook alternatieve aardgasleidingroutes zou moeten worden geanalyseerd en ondersteund.

Duidelijk Europees belang, maar ontoereikende betrokkenheid van de EU

Het Parlement is van mening dat de pijpleiding een project van Europees belang is dat zou helpen te voldoen aan de Europese energiebehoeften. De pijplijn heeft ook bredere importantie voor de brede politieke en strategische verhoudingen tussen de EU en Rusland. Het Parlement benadrukt bezorgd " het gebrek aan institutionele structuren geschikt om voldoende aandacht aan milieu en geopolitieke veiligheidskwesties te schenken rond dit project". In het licht van de ambities van Rusland zou het volgens het Parlement goed zijn dat Rusland een teken van goede wil toont.

Benadrukkend dat "de grotere betrokkenheid van de EU de onzekerheid van lidstaten zou verminderen", vraagt het EP de Commissie om het milieueffect van het project te evalueren. Het EP is tegen "het uitvoeren van een investering op de voorgestelde schaal zonder een positieve milieueffectbeoordeling," en vraagt de Commissie en de Raad om ervoor te zorgen dat de pijplijn voldoet aan internationale wetgeving.