Parlement bespreekt weerstand tegen gaspijpleiding Baltische Zee

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 7 juli 2008.

De commissie Verzoekschriften in het EP behandelde op 29 januari van dit jaar twee verzoekschriften ondertekend door bijna 30.000 EU-burgers, die vragen voor het in acht nemen van de milieuaspecten van het Nord Stream-project, een gaspijpleiding over een afstand van 1200 kilometer die Rusland en Duitsland via de Baltische Zee met elkaar moeten verbinden. De EP-leden van de commissie hebben een rapport over deze kwestie voorbereid die op dinsdag in de plenaire vergadering zal worden behandeld.

De burgers die de petitie ondertekenden zijn bezorgdheid over de bedreiging die dit project zou kunnen opleveren voor het milieu en over de naleving van de EU-wetgeving.

De Nord Stream-project bestaat uit twee parallelle pijpleidingen van 1200 km lang. De burgers wijzen op de ernstige bedreiging voor de biodiversiteit en de veiligheid van de scheepvaart in de regio. Een andere belangrijk risico vormt de ongeveer 80.000 ton aan munitie en niet-ontplofte bommen die op de Baltische zeebodem zouden liggen die zou kunnen ontploffen door de aanleg van de pijpleiding.

Iedere burger van de Europese Unie of inwoner van een lidstaat heeft het recht om individueel of tezamen met anderen een verzoekschrift tot het Europees Parlement te richten betreffende een onderwerp dat tot de werkterreinen van de EU behoort en dat hem of haar rechtstreeks aangaat.

De commissie Verzoekschriften pleit middels een rapport van Marcin Libicki (PL, UEN) met name voor een onafhankelijke milieueffectbeoordeling. Het verzoekt de Commissie en de Raad om te beoordelen of de uitvoering van het project overeenkomstig het communautaire en internationale recht is. Het wil ook een evaluatie van de waarschijnlijke gevolgen voor de Europese markt en indien nodig maatregelen om te voorkomen dat de Russische energiegigant Gazprom een dominante rol op de EU-markten voor gas op zich neemt.

U kunt het debat live volgen op dinsdagochtend.

REF.: 20080704STO33446