Operationeel programma "Nederland-Duitsland" 2007-2013
-
1."Operationeel programma voor grensoverschrijdende samenwerking Nederland-Duitsland" – programma in het kader van de doelstelling "Europese territoriale samenwerking", medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)
[ De tabellen en grafieken zijn beschikbaar in PDF en WORD PROCESSED ][Image]
-
2.Overzicht
Op 3 december 2007 heeft de Europese Commissie een operationeel programma voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland voor de periode 2007-2013 goedgekeurd. Het programma betreft de verlening van communautaire steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in de volgende regio's langs de Nederlands-Duitse grens:
Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Delfzijl en omgeving, Midden-Limburg, Noord-Friesland, Noord-Limburg, Noord-Overijssel, Noordoost-Noord-Brabant, Oost-Groningen, Overig Groningen, Twente en Zuidoost-Drenthe in Nederland;
Landkreis Aurich, Kreis Borken, Kreisfreie Stadt Emden, Landkreis Emsland, Landkreis Grafschaft Bentheim, Kreis Kleve, Kreisfreie Stadt Krefeld, Landkreis Leer, Kreisfreie Stadt Mönchengladbach, Kreis Steinfurt, Kreis Viersen en Kreis Wesel in Duitsland.
De gebieden Landkreis Ammerland, Landkreis Cloppenburg, Kreis Coesfeld, Kreisfreie Stadt Duisburg, Landkreis Friesland, Kreisfreie Stadt Münster, Landkreis Osnabrück, Kreisfreie Stadt Osnabrück, Rhein Kreis Neuss, Kreis Warendorf en Landkreis Wittmund in Duitsland en Flevoland, Noord-Drenthe, Veluwe, Zuidwest-Drenthe, Zuidoost-Friesland, Zuidwest-Gelderland alsook Zuidwest-Overijssel in Nederland kunnen aan de projecten deelnemen als aangrenzende gebieden die maximaal 20% van de aan het programma toegewezen EFRO-middelen ontvangen.
Het operationele programma past in het kader van de doelstelling "Europese territoriale samenwerking" en heeft een totale begroting van circa 294 miljoen euro. De communautaire financiering via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) beloopt circa 139 miljoen euro, wat neerkomt op circa 1,6% van de totale EU-middelen die zijn uitgetrokken voor de doelstelling "Europese territoriale samenwerking " in het kader van het cohesiebeleid 2007-2013.
-
3.Doel van het programma
Het programma heeft betrekking op verschillende gebieden, zoals "Economie, technologie en innovatie", "Infrastructuur en milieu" en "Sociale integratie", en heeft tot doel de nodige verbeteringen en veranderingen ten behoeve van de onder het programma vallende gebieden door te voeren.
Op het gebied van "Economie, technologie en innovatie" zal het programma zich met de volgende thema's bezighouden:
technologie- en kennisoverdracht; en
economische netwerken en samenwerking tussen bedrijven.
De infrastructuurvoorzieningen en de milieuomstandigheden zijn belangrijke factoren voor het programmagebied. Terwijl de infrastructuur de zogenaamde "harde" locatiefactor is, vormen de staat van de natuur en het landschap de "zachte" factoren. Daarom zal het programma onder de rubriek "Infrastructuur en milieu" zich richten op zowel het "infrastructuuraanbod" als natuur, landschap en milieu.
Het laatste aandachtspunt is de "Sociale integratie", aangezien het sociale leven van de burgers in het grensgebied van bijzonder belang is, bijvoorbeeld op het gebied van volksgezondheids- en consumentenbeschermingsdiensten, grensoverschrijdende arbeidsmarktsituaties, onderwijs en cultuur.
-
4.Verwacht effect van de investeringen
Als gevolg van de vorige Interreg-programma's beschikken de deelnemers aan weerszijden van de grens over ruime ervaring met de ontwikkeling en uitvoering van grensoverschrijdende projecten. In sommige gevallen hebben de programma's reeds "barrières" langs de grenzen geslecht. Daarom zijn de doelstellingen van het Interreg IVA-programma Duitsland-Nederland 2007-2013:
voortzetten van de succesvolle samenwerking en aldus zorgen voor de nodige continuïteit; en
ontwikkelen van initiatieven die aan de grensoverschrijdende samenwerking nieuwe impulsen geven.
Het operationele programma heeft echter in de eerste plaats tot doel ervoor te zorgen dat het Duits-Nederlands programmagebied zich ontwikkelt tot een geïntegreerde Europese regio waarvoor de huidige grenzen niet langer een barrière voor het handelsverkeer en de sociale contacten vormen. Op die manier zullen de gebieden langs de grens naar elkaar toegroeien en één grote concurrerende regio in Europa worden. Het doel van Interreg IVA is de duurzame, toekomstgerichte en algemene ontwikkeling van het Duits-Nederlandse grensgebied. Verscheidene economische, ecologische en sociale criteria zullen daarbij een rol spelen.
Het programma zal ook gebruikmaken van zogenaamde "Grote projecten" die het gehele (of ten minste een groot deel van het) programmagebied bestrijken. Van deze strategische initiatieven wordt verwacht dat zij synergieën tot stand zullen brengen en de kwaliteit van de projecten in de gehele programmaregio zullen verbeteren. Het is de bedoeling dat de "grote projecten" niet alleen effect sorteren in het Duits-Nederlandse grensgebied maar ook een meerwaarde op nationaal vlak creëren.
-
5.Prioriteiten
Het operationele programma heeft de volgende prioriteiten:
Prioriteit 1: Economie, technologie en innovatie [circa 58,0% van de totale financiering]
Het doel van deze prioriteit is de verbetering van het innovatievermogen. De economische samenwerking en de vorming van netwerken moeten ook verder worden versterkt. Bovendien speelt de kwalificatie van de werknemers een belangrijke rol, aangezien hun kennis en vaardigheden belangrijk zijn voor het innovatievermogen van de bedrijven in het programmagebied. De prioriteit omvat drie actiegebieden:
bevordering van de technologie- en kennisoverdracht tussen onderzoekinstellingen en bedrijven;
bevordering van economische netwerken; en
bevordering van de grensoverschrijdende samenwerking tussen bedrijven en bevordering van de beroepskwalificaties om het innovatiepotentieel van de bedrijven te verbeteren.
Prioriteit 2: Duurzame regionale ontwikkeling [ongeveer 18,0% van de totale financiering]
Deze prioriteit betreft de duurzame regionale ontwikkeling. Zij omvat drie actiegebieden:
bevordering van hernieuwbare energie en ontwikkeling van energiebesparende technologieën;
bevordering van de grensoverschrijdende ontwikkeling van infrastructuurmogelijkheden; en
bevordering van grensoverschrijdende natuur- en landschapsbescherming alsook milieubescherming.
Prioriteit 3: Integratie en samenleving [ongeveer 18,0% van de totale financiering]
De gezondheidsindustrie en de consumentenbescherming zijn centrale thema's in het dagelijkse leven van de burgers. Het programma heeft een derde prioriteit die verschillende kwesties op deze gebieden behandelt. In de gezondheidszorg zijn de nationale grenzen door de verschillende nationale systemen duidelijk zichtbaar. Wat de consumentenbescherming betreft, kan één voorbeeld van waardevolle grensoverschrijdende samenwerking worden vermeld: de bestrijding van dierziekten. In het kader van deze prioriteit zal ook aandacht worden besteed aan de verbetering van de onderwijs- en opleidingsmogelijkheden voor grensoverschrijdende werknemers.
Prioriteit 4: Technische bijstand [ongeveer 6,0% van de totale financiering]
Er wordt ook voorzien in technische bijstand om het programma uit te voeren. Er is ook financiële steun beschikbaar voor administratie, monitoring, evaluatie en controle.
-
6.Beheersautoriteit: Ministerie van Economische zaken en energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen – Düsseldorf, Duitsland
Contactgegevens:
Mevr. Ingeborg Puschmann
Ministerie van Economische zaken en energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen
Haroldstrasse 4
D-40213 Düsseldorf
Duitsland
Telefoon: +49 (0)211 837 2224
E-mail: Ingeborg.Puschmann@mwme.nrw.de
-
7.Titel: "Operationeel programma voor grensoverschrijdende samenwerking Nederland-Duitsland"
Type maatregel: operationeel programma
CCI-nr.: 2007CB163PO023
Nr. van het besluit: C/2007/5809
Datum van definitieve goedkeuring: 3/12/2007
-
8.Verdeling van de middelen per prioriteit (in euro's)
Prioriteit |
EU- bijdrage |
Bijdrage nationale overheden |
Totale overheidsbijdrage |
|
80 419 235 |
79 420 927 |
176 478 624 |
|
24 957 694 |
24 957 694 |
49 915 388 |
|
24 957 694 |
23 959 386 |
49 915 388 |
|
8 319 230 |
9 317 538 |
17 636 768 |
TOTAAL |
138 653 853 |
137 655 545 |
293 946 168 |