Toch verdrag met Servië

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op dinsdag 29 april 2008.
Auteur: Vanessa Mock

Nederland heeft onder zware druk ingestemd met een verdrag dat de banden van Servië met de EU aanhaalt. De Nederlandse regering eist wel dat Servië aan harde voorwaarden voldoet voordat het verdrag van kracht wordt.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben alles op alles gezet om hun Nederlandse collega, minister Verhagen i, tot ondertekening te brengen. Ze hopen dat het verdrag de Servische bevolking ervan overtuigd om bij de verkiezingen van volgende maand op pro-westerse partijen te stemmen.

 

 Servie

De Servische minister van Buitenlandse Zaken

Vuk Jeremic (ANP)

Kans

"Het is een geweldige kans voor Servië", vindt de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken, Dimitrij Rupel. "Het is een gebaar naar Servië om lid te worden van de EU." Slovenië is momenteel voorzitter van de Unie i.

Den Haag noemt het verdrag meer een ‘symbolisch gebaar'. Minister Verhagen heeft als voorwaarde gesteld dat Servië beter moet meewerken aan de jacht op verdachten van oorlogsmisdadigers voordat het wordt geratificeerd.

Lege huls?

"Het verdrag gaat pas in op het moment dat we het daadwerkelijk bekrachtigen", zegt de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het is een gebaar naar Servië dat het welkom is bij de Europese familie, maar alleen als het aan de voorwaarden voldoet."

De politieke en economische vruchten van het samenwerkingsakkoord kunnen pas worden geplukt als Belgrado meewerkt aan de uitlevering van de Bosnisch-Servische generaal Mladic aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Maar volgens de woordvoerder van het tribunaal heeft Servië nog niet veel vorderingen gemaakt. "Het laatste voortgangsrapport van het tribunaal was erg negatief en er zijn geen tekenen dat hier snel verandering in komt."

‘Historische stap'

Ondanks het feit dat het verdrag waarschijnlijk niet snel van kracht wordt, is Servië tevreden. "Dit is helemaal geen lege huls", zegt de Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic. "Het is een historisch moment omdat het verdrag Servië op een onomkeerbare koers richting de EU zet."

Met het verdrag hoopt Jeremic ook te voorkomen dat nationalisten de verkiezingen winnen met stemmen van Serviërs die nog altijd boos zijn over de Europese steun voor een onafhankelijk Kosovo.

"Als Servië ook in de toekomst een pro-westerse regering behoudt die toenadering zoekt tot de EU, dan kan het verdrag spoedig in werking worden gesteld."

Afwijzing

Maar nationalistische partijen hebben al gezegd dat als ze hun leidende positie weten te behouden, ze het verdrag - dat alleen bindend is als het ook wordt geratificeerd door Belgrado - zullen afwijzen.

 

Wat houdt de overeenkomst in?

De ondertekening van het Stabilisatie- en Associatieakkoord i is de eerste formele stap van Servië op de weg naar het EU-lidmaatschap. Het verdrag biedt Servië vergaande handels- en samenwerkingsvoordelen. De ratificering door de EU hangt af van de Servische bereidheid om verdachten van oorlogsmisdaden uit te leveren aan het Joegoslavië tribunaal in Den Haag.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa