Commissie begint grondig onderzoek naar Itema's geplande overname van BarcoVision

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 14 april 2008.

De Europese Commissie i is, in het kader van de EU-concentratieverordening, een grondig onderzoek begonnen naar de overnameplannen van het Italiaanse Itema voor het Belgische BarcoVision. Itema produceert textielmachines, terwijl BarcoVision onder meer sensoren voor de textielindustrie produceert. Uit een eerste marktonderzoek van de Commissie bleek dat de voorgenomen concentratie ernstige bezwaren doet rijzen wat betreft de verenigbaarheid ervan met de gemeenschappelijke markt. Er doen zich namelijk potentiële mededingingsbezwaren voor wat betreft de verticale betrekkingen tussen de partijen, met name op de markt voor opwindmachines voor het opslaan van ongeweven garen, wat de prijzen voor andere producenten van opwindmachines kan doen stijgen of ten koste kan gaan van de kwaliteit. Een besluit om een diepgaand onderzoek in te stellen loopt niet vooruit op de uitkomst van het onderzoek. De Commissie heeft nu 90 werkdagen de tijd (tot 26 augustus 2008) om zich definitief uit te spreken over de vraag of deze concentratie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) i (of een wezenlijk deel daarvan) significant belemmert.

In een reactie verklaarde Neelie Kroes i, Commissaris i voor Concurrentiebeleid: "Sensoren zijn een vitaal onderdeel van textielmachines en zijn van essentieel belang om de kwaliteit te garanderen van textiel dat overal ter wereld wordt verkocht. Daarom is het in het belang van de Europese consumenten dat de Commissie nagaat of deze concentratie geen negatieve impact heeft op de toegang tot dit soort sensoren."

Itema is actief in de productie en verkoop van machines voor de productie van textiel. Zij is een van de drie grote ondernemingen die textielfabrikanten opwindmachines leveren voor het opslaan van garen dat nadien voor weven of breien wordt gebruikt.

BarcoVision legt zich met name toe op de productie en verkoop van textielmachines en op speciaal voor de textielindustrie ontworpen softwaresystemen. BarcoVision is een van de twee grote ondernemingen die momenteel sensoren voor opwindmachines maken; deze sensoren zijn een belangrijk instrument voor de kwaliteitsborging van textiel.

Het voorlopige onderzoek van de Commissie leerde dat BarcoVision een sterke positie heeft als leverancier van sensoren voor opwindmachines. Gelet op Itema's positie op de markt voor opwindmachines, maakt de Commissie zich ernstige zorgen dat de geplande transactie de kosten voor sensoren die andere producenten van opwindmachines kopen, zal doen stijgen of ten koste zal gaan van de kwaliteit.

Bij dit grondige onderzoek zal de Commissie daarom vooral kijken of er voor de nieuwe onderneming prikkels zijn om de beschikbaarheid van sensoren negatief te beïnvloeden.

Meer informatie over deze zaak is te vinden onder:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m97.html#m_4874