Ontwerpwedstrijd Brussels Hoofdstedelijk Gewest begonnen voor vernieuwing Europese wijk

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 10 april 2008.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft, in nauwe samenwerking met de Europese Commissie i en de Stad Brussel, een grote ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor de vernieuwing van de Europese wijk. De wedstrijd heeft betrekking op het gebied rond de Wetstraat, tussen de ring en de Etterbeeksesteenweg.[1]

Het doel van deze wedstrijd is een stadsontwerp op te stellen met een sterke symbolische identiteit, gekenmerkt door gezellige openbare ruimten, voorrang voor niet-gemotoriseerd verkeer en openbaar vervoer en gebouwen met een grote ecologische en architecturale waarde.

Het project spoort met de doelstellingen van het recente richtschema voor de Europese wijk[2], dat tot doel heeft deze zone om te vormen tot een eco-district: een combinatie van de belangrijkste Europese en internationale administratieve wijk in het Gewest, gediversifieerde huisvesting en ruimtes voor culturele activiteiten en vrijetijdsbesteding. Bovendien komt dit project tegemoet aan de wens van de gewestelijke autoriteiten en de Europese Commissie om de vestigingen van de Commissie aan weerszijden van de Wetstraat te reorganiseren en tegelijk een grote functionele en sociale diversiteit aan te moedigen.

Dit ambitieuze vernieuwingsproject streeft naar rationalisering en concentratie van de aanwezigheid van de Commissie langs de Wetstraat. De kantoorruimte die in deze zone door de Commissie wordt gebruikt, zal daarbij toenemen van 170 000 tot 400 000 m³. Om dit te verwezenlijken, wordt gestreefd naar een grotere dichtheid in het gebied, via een stijging van de gemiddelde vloer-terreinverhouding van 4,5 tot 8.

Bijzonderheden van de wedstrijd

De wedstrijd is uitgeschreven door het Bestuur Ruimtelijke Ordening en Huisvesting van het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Directie Studies en Planning. Dit Bestuur organiseert de wedstrijd, neemt beslissingen op basis van de standpunten van een adviescomité [bestaande uit vertegenwoordigers van het Gewest (2), de Stad Brussel (2) en de Europese Commissie (2), en een selectie van internationale deskundigen (7) uit de 27 EU-lidstaten], houdt toezicht op het project en zorgt ervoor dat het volledig wordt uitgevoerd. De resultaten van de wedstrijd zullen openbaar worden gemaakt.

Nadere informatie over de organisatie en planning van deze wedstrijd is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en in het Publicatieblad van de Europese Unie: http://www.ejustice.just.fgov.be/bul/bulf.htm (ref. 004445, ed. 02/04/2008) en http://ted.europa.eu (ref. 88087, ed. 03/04/2008).

Voorlopig tijdschema:

 

Start van de wedstrijd

3 april 2008

Indienen van inschrijvingen

30 mei 2008

Selectie van drie tot vijf kandidaten

30 juni 2008

(gebaseerd op het voorstel van het adviescomité)

Indiening van een offerte door deze drie tot vijf kandidaten

30 september 2008

Gunning van de opdracht

3 november 2008

(gebaseerd op het voorstel van het adviescomité)

Ontwikkeling van de opdracht:

verdieping van het stadsontwerp

15 november 2008 – 15 maart 2009

 

[1] De exacte afbakening van het gebied is beschreven in de aankondiging van de wedstrijd en kan ook worden geraadpleegd bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

[2] Dit richtschema zal in de loop van de maand april door de gewestelijke overheid worden goedgekeurd.