Interview met Janez Janša: van dissident tot Sloveense premier
De Sloveense premier Janez Jansa kwam op woensdag naar het Europees Parlement i in Straatsburg om de prioriteiten van zijn land als voorzitter van de EU i uiteen te zetten. Jansa sprak over zijn vervolging door de communistische autoriteiten in de jaren tachtig en over het Europa van nu waarin Slovenië zich nu bevindt. Hij wees ook op het belang van het creëren van werkgelegenheid en de noodzaak tot een oplossing voor Kosovo. We stelden hem een paar vragen.
Meneer Jansa, als eerste van de nieuwe lidstaten en als klein, jong land: wat voor bijzonder perspectief kan Slovenië als voorzitter i van de EU bieden?
"Slovenië kan bijdragen aan grotere ambities zoals de energiekwestie en de bereidheid tonen van een nieuwe generatie die bewust heeft gekozen om te leven in de EU. Ook kunnen we meehelpen aan de opbouw van een Europese toekomst. Dit enthousiasme, dat ook blijkt uit de resultaten van het referendum voor de Sloveense toetreding tot de EU, is in de nieuwe lidstaten erg groot, vooral omdat we het alternatief voor de EU kennen. Vandaar dat wij bereid zijn te veel te ondernemen voor het behoud, de versterking en de ontwikkeling van een Europese Unie waartoe wij allen behoren.
Er zijn ook concrete dingen te noemen. Slovenië heeft veel goede praktijken ontwikkeld die andere landen zouden kunnen gebruiken. Vandaag, tijdens een discussie waarbij ongeveer vijftig leden van het Europees Parlement deelnamen, deed het me deugd dat sommige Sloveense praktijken werden genoemd. Ik was erg blij om te zien dat de Parlementsleden uit verschillende landen sommige van onze producten kenden, evenals ons volkslied en onze geschiedenis. Dit vult ons met enthousiasme."
Een van de prioriteiten van het Sloveense voorzitterschap is het versterken van de relatie tussen de EU en de Westelijke Balkan. Daarbij zijn de ogen van velen gericht op de toekomst van Kosovo. Wat zijn uw voorspellingen voor de regio?
"Ik denk dat we in de volgende maanden uit de impasse kunnen treden, wat niet betekent dat we dan een definitieve oplossing zullen hebben gevonden, maar dat we een begin hebben gevormd met het oplossen van dit probleem. Met name de kwestie Kosovo is van belang, evenals de consolidatie van de situatie in de gehele regio van de Westelijke Balkan.
Slovenië kan bijdragen aan deze kwestie, we zijn klaar voor dat wat komt gaat en klaar om de problemen van Kosovo - als deel van Europa - in het kader van een Europees perspectief op te lossen. De Verklaring van Thessaloniki waarborgt een Europees perspectief voor de Westelijke Balkan. Kosovo maakt deel uit van de Westelijke Balkan. Wat we nu moeten doen is werken op basis van deze twee fundamentele beginselen en de nodige stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat de regio wordt gestabiliseerd en de EU verenigd blijft."