Commissie stuurt laatste aanmaning naar Bulgarije en Roemenië over alarmnummer 112 ( en)

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 3 april 2008.

In het kader van een nieuwe reeks inbreukprocedures met betrekking tot de Europese telecomvoorschriften, heeft de Europese Commissie besloten een met redenen omkleed advies te sturen (de tweede en laatste fase voor het dossier aanhangig wordt gemaakt bij het Europees Hof van Justitie) naar Bulgarije en Roemenië. In beide landen functioneert het uniforme Europese alarmnummer 112 nog steeds niet naar behoren. Intussen zijn twee procedures tegen Finland over de bevoegdheden van de nationale regelgevende instantie gesloten na een aanpassing van de Finse wetgeving.

“De goede werking van het alarmnummer 112 in de hele EU is van cruciaal belang om de veiligheid van de burger te verzekeren. Mensen die zich in een noodsituatie bevinden, moeten snel kunnen worden gelokaliseerd kunnen wanneer ze 112 bellen”, zegt Viviane Reding, Europees commissaris voor telecommunicatie. “Ik dring er derhalve bij de Bulgaarse en Roemeense autoriteiten op aan ervoor te zorgen dat het nummer 112 ingesteld wordt en behoorlijk functioneert”.

Op grond van de Europese telecomwetgeving dienen de lidstaten ervoor te zorgen dat de noodhulpdiensten gratis kunnen worden gebeld via het universele Europese alarmnummer 112. Voorts moeten zij ervoor zorgen dat de telecomoperatoren de noodhulpdiensten informatie verschaffen over de locatie waar de oproeper zich bevindt, ongeacht of hij het nummer 112 met een vast of een mobiel toestel belt.

De Commissie stuurt Bulgarije een met redenen omkleed advies omdat het nummer 112 nog niet in het hele land bereikbaar is. Ook naar Roemenië wordt een met redenen omkleed advies gestuurd: het nummer 112 is er wel ingevoerd, maar de noodhulpdiensten krijgen nog geen informatie over de locatie van mobiele oproepers (IP/07/1785).

Ook in vier andere lidstaten wordt nog steeds geen locatie-informatie over de oproeper geboden wanneer het nummer 112 met een mobiele telefoon wordt gebeld: Italië, Litouwen, Nederland en Slowakije (IP/07/1530). De inbreukprocedure tegen Polen is onlangs geschorst in afwachting van een beoordeling van de vooruitgang op het terrein (IP/08/358).

De Commissie heeft twee hangende procedures tegen Finland gesloten (zie MEMO/06/271) nadat op 1 januari 2008 een aantal wijzigingen van de Finse wetgeving betreffende de telecommarkt in werking zijn getreden. Dankzij deze wijzigingen beschikt de nationale regelgevende instantie over de nodige rechtsgrond en bevoegdheden om reële concurrentie te waarborgen en is derhalve voldaan aan de telecomvoorschriften van de EU.

Achtergrond:

Een uitvoerig overzicht van de stand van zaken bij de inbreukprocedures is te vinden op de webpagina van DG Informatiemaatschappij en media over de tenuitvoerlegging en handhaving van het regelgevingskader: http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/implementation_enforcement/infringement/

Invoering van het alarmnummer 112

 

Lidstaat

112 bereikbaar via vaste en mobiele telefoon

Informatie beschikbaar over de locatie van oproepers met zowel vaste als mobiele telefoons

     

Oostenrijk

+

 

+

 

België

+

 

+

(inbreukprocedure gesloten in 2007)

Bulgarije

-

(inbreukprocedure geopend in 2007)

N.v.t.

 

Cyprus

+

 

+

(inbreukprocedure gesloten in 2006)

Tsjechië

+

 

+

 

Duitsland

+

 

+

 

Denemarken

+

 

+

 

Estland

+

 

+

 

Spanje

+

 

+

 

Finland

+

 

+

 

Frankrijk

+

 

+

 

Griekenland

+

 

+

(inbreukprocedure gesloten in 2007)

Hongarije

+

 

+

(inbreukprocedure gesloten in 2007)

Ierland

+

 

+

(inbreukprocedure gesloten in 2006)

Italië

+

 

-

(inbreukprocedure geopend in 2006)

Litouwen

+

 

-

(inbreukprocedure geopend in 2006)

Luxemburg

+

 

+

(inbreukprocedure gesloten in 2006)

Letland

+

 

+

(inbreukprocedure gesloten in 2008)

Malta

+

 

+

 

Nederland

+

 

-

(inbreukprocedure geopend in 2006)

Polen

+

(inbreukprocedure gesloten in 2005)

 

(inbreukprocedure geopend in 2006, momenteel geschorst in afwachting van toetsing van de praktische toepassing)

Portugal

+

 

+

(inbreukprocedure gesloten in 2007)

Roemenië

+

 

-

(inbreukprocedure geopend in 2007)

Zweden

+

 

+

 

Slovenië

+

 

+

 

Slowakije

+

 

-

(inbreukprocedure geopend in 2006)

Verenigd Koninkrijk

+

 

+