Turkse premier: assimilatie is misdrijf

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op maandag 11 februari 2008.
Auteur: Philip Smet

De Turkse premier Erdogan waarschuwt Turken in Duitsland dat ze zich niet moeten assimileren. In Keulen, waar hij duizenden Turken toesprak, vergeleek Erdogan assimilatie met 'een misdaad tegen de menselijkheid'. Waarom deze toespraak?

Het zijn zware woorden: misdaad tegen de menselijkheid. Nederlandse media berichten over de toespraak van Tayyip Erdogan in Keulen als een aanval op het samenlevingsideaal. De Turkse premier vindt dat Turken buiten hun eigen land trouw moeten blijven aan hun taal, hun tradities, hun religie en hun land.

Te zwaar

Plegen zij een misdaad tegen de menselijkheid als ze dat niet doen? Of maken de mensen die een Turk tot assimilatie dwingen zich hieraan schuldig? Het wordt niet helemaal duidelijk.

Turkije-kenner Dick Koopman vindt dat de woorden van Erdogan te zwaar worden opgevat. Hij wijst erop dat Erdogan in zijn toespraak een duidelijk onderscheid maakt tussen integratie en assimilatie. "Hij zegt dat Turken in Duitsland de Duitse taal moeten leren en dat ze een wezenlijk deel vormen van de maatschappij. Hij is voorstander van integratie, maar tegenstander van assimilatie, zoals dat tegenwoordig vaak wordt gevraagd. Dat betekent dat mensen volledig ondergaan in een andere cultuur en zich niet meer onderscheiden. Dat kan je van mensen niet verlangen. Vandaar de verwijzing naar misdaden tegen de menselijkheid."

Kritiek op Erdogan

Vorige week had Erdogan nog gepleit voor Turkse scholen en zelfs een Turkse universiteit in Duitsland. Dat kwam hem op kritiek te staan vanuit de politiek. CDU-minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble riep Turken in zijn land op toch vooral Duits te leren en 'zich niet terug te trekken in hun eigen Turkse wereld'. Erwin Huber, partijleider van de CSU, noemde Erdogans pleidooi 'vergif voor de integratie.'

Erdogans bezoek aan Duitsland werd overschaduwd door een noodlottige brand aan het begin van de week in Ludwigshafen, waar negen Turkse Duitsers de dood vonden. Binnen de Turkse gemeenschap bestaan sterke vermoedens dat het gaat om een aanslag die te maken zou hebben met vreemdelingenhaat. Of anders zou de brandweer niet genoeg zijn best hebben gedaan de slachtoffers te redden. Premier Erdogan probeerde zelf in Ludwigshafen de gemoederen te sussen.

Spanningen

Erdogans gesprekken met bondskanselier Merkel hebben weinig opgeleverd. Zij wil binnen de Europese Unie Erdogan niet steunen als het gaat om Turkije's toetreding tot de Unie. Dick Koopman: "Dat levert spanningen op. Zijn toespraak kan daar mee te maken hebben. Er is een hevige discussie gaande over de rol die Duitsland zou kunnen spelen. De weerstand in Duitsland tegen die toelating wordt ook groter en dan kan die toespraak een onderdeel zijn van een achterhoedegevecht."

Erdogan pleitte in Keulen onomwonden voor een volledig EU-lidmaatschap voor zijn land. Tot dusver is de Duitse regering voorstander van een ‘speciaal partnerschap', en geen volwaardig lidmaatschap.

Realiteit

Koopman interpreteert de toespraak van Erdogan eerder positief dan negatief. "Hij wil laten zien dat Turkije eigenlijk al onderdeel van Europa is. Er zijn twee miljoen Turken in Duitsland. Ze zijn een realiteit geworden binnen de Europese politiek. Hij wil laten zien dat die realiteit ook bestaat."

In Turkije zou de toespraak van Erdogan hoegenaamd geen enkele stof hebben doen opwaaien.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa