Rusland blaft richting Kosovo, maar bijt niet

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op vrijdag 15 februari 2008.
Auteur: Vanessa Mock

Rusland reageerde woest toen Kosovo de plannen ontvouwde om de onafhankelijkheid uit te roepen. Maar hoe hard Moskou ook schreeuwt, Rusland kan de snelle opeenvolging van ontwikkelingen niet stoppen in de zuidelijke provincie van Servië.

 

13567735.jpg

Een man  en zijn zoon raken een gigantische Albanese vlag aan in de stad Kacanik in Kosovo. Foto: EPA

  • Kosovo heeft op zondag 17 februari 2008 de onafhankelijkheid uitgeroepen.
  • Het krijgt daarbij de steun van grote Europese landen en de Verenigde Staten, terwijl Servië en Rusland roepen dat ze dit niet zullen erkennen.
  • De EU i staat klaar om 2000 politieagenten en juridische experts te sturen om Kosovo te steunen bij het opzetten van civiele organisaties. 

Terwijl de Kosovaarse premier Hashim Thaci zivh voorbereidt op de onafhankelijkheidsverklaring, speelt het Kremlin een machtsspel en roept dat het een andere politiek zal voeren ten aanzien van afvallige regio's in Georgië. 

Rusland overweegt Abchazië en Zuid-Ossetië als onafhankelijke staten te erkennen en dat zou wel eens een crisis kunnen ontketenen in de regio. Poetin waarschuwde eerder al dat de erkenning van de onafhankelijkheid van Kosovo andere conflictenregio's weer in vuur en vlam zullen zetten.

Doos van Pandora

De woordvoerder van Poetin, Dmitry Peskov, zei onlangs tegen de Wereldomroep dat de internationale erkenning van Kosovo als onafhankelijke staat wel eens de aanleiding kunnen zijn voor een internationale noodtoestand en dat de Europese veiligheid daarmee in het geding zal zijn. "Daarmee wordt een doos van Pandora geopend."

Afgelopen donderdag, verklaarden Servië en Rusland dat een onafhankelijkheidsverklaring niets voorstelt en dus ook nietig verklaard kan worden. Ze noemden het een schending van de internationale regels, terwijl ze een laatste appel deden op de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties i.

Woordvoerder Peskov waarschuwt voor een aantasting van de geloofwaardigheid van de Verenigde naties zou aantasten: "De Verenigde Naties kunnen Europa niet tegenhouden....maar haar reputatie zal flinke schade oplopen."

Herrieschoppers

Diplomaten zijn bezorgd dat Moskou wel eens kan terugslaan door tegendraads te gaan opereren binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE i). "Ze kunnen veel problemen veroorzaken voor ons en voor landen zoals Oekraïne", zei een hoge OVSE-diplomaat tegen de Wereldomroep. "We maken ons ernstig zorgen."

De houding van Rusland zorgt voor ergernis bij de Europese Unie.

Javier Solana i, de EU-gezant van Buitenlandse zaken, zei de afgelopen week tegen de Russische vice-premier Ivanov dat hij ‘erg bedroefd' was over het feit dat Rusland weinig moeite had gedaan om de zaak op te lossen. "Zowel Rusland als Europa willen wereldspelers zijn. We delen een continent. Maar het is maar al te vaak makkelijker om met Rusland te wedijveren als wereldspeler dan goede buren te zijn."

Een rotzooitje?

Carl Bildt, de voormalige VN-gezant voor de Balkan-regio, gelooft dat de recente retoriek vanuit Moskou vooral bedoeld is voor binnenlandse consumptie, een maand voor de verkiezingen. "Ze willen de wereld laten zien dat Rusland terug is van weggeweest. Maar ze hebben een punt: we moeten begrijpen dat als Rusland spreekt over Kosovo, ze niet alleen een rotzooi willen scheppen voor ons", legt Bildt uit.

"Ze denken echt dat wij lange-termijn problemen creëren door ons voorstander te tonen van de opsplitsing van staten die uiteindelijk ook gevolgen hebben voor hen", zei hij, verwijzend naar een diepgewortelde angst dat ook Rusland wel eens uiteen zou kunnen vallen.

Wel woorden, geen daden

Aan de andere kant van de oceaan nemen Rusland-experts een totaal andere houding aan. "Poetin roept iedere keer iets en doet uiteindelijk niets", zegt de voormalige defensie-adviseur Bruce Jackson. "We moeten niet vergeten dat Rusland een betrekkelijk kleine economische en politieke macht is, met grote problemen met Azië en de islamitische grensgebieden. Eigenlijk komt het er op neer dat Europa de enige vriend is van Rusland."

Jackson, het hoofd van een Amerikaanse denk-tank, zegt dat Moskou zich realiseert dat het afhankelijk is van Europa, vooral vanwege de afzet van Russische olie. "Dus ik denk dat het gedrag van Rusland steeds meer op één lijn komt met dat van Europa."


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa